Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tiramisu - pytanie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tiramisu - pytanie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-28 08:47:01

Temat: Tiramisu - pytanie.
Od: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i pytam.
Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
robiłam już kilka razy ze skutkiem olśniewającym. Niestety, wczoraj
w sklepie nie było tego mascarpone, którego używam zawsze (najtańszego,
nawiasem mówiąc), kupiłam więc inne i nastąpiła katastrofa. Masa,
powstająca z wymieszania pół kilo serka z koglem moglem z 4 żółtek,
zamiast konsystencji gęstego kremu nabrała konsystencji śmietany.
Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
czekać na powrót "mojego" mascarpone...

Saddie
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-28 09:22:13

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 28 Oct 2005 08:47:01 +0000 (UTC), Malgorzata Lewicka
<s...@h...pl> wrote:

> Witam i pytam.
> Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
>robi?am ju? kilka razy ze skutkiem ol?niewaj?cym. Niestety, wczoraj
>w sklepie nie by?o tego mascarpone, którego u?ywam zawsze (najta?szego,
>nawiasem mówi?c), kupi?am wi?c inne i nast?pi?a katastrofa. Masa,
>powstaj?ca z wymieszania pó? kilo serka z koglem moglem z 4 ?ó?tek,
>zamiast konsystencji g?stego kremu nabra?a konsystencji ?mietany.
>Oczywi?cie ca?y deser szlag trafi?, dodawana potem piana z bia?ek nie
>wp?yn??a na konsystencj?. Co to za magia, ?e dwie g?ste rzeczy
>w po??czeniu daj? lej?c? si? pa?k?? :( Niech mi jaka? m?dra kuchenna
>g?owa pomo?e, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarza? prób?, czy
>czeka? na powrót "mojego" mascarpone...
>
>Saddie


A substytut byl-Ci tak samo tlusty jak mascarpone? Tak samo
gladki? W ogole w takim wypadku jak sie robi mokro to moze dodaj
grubsza warstwe biszkoptow, polej kawa mozniejsza ale mniejsza
jej iloscia, a poza tym w lodowce to prawie wszystko tezeje i tak
:P moze to efekt wsiakania w biszkopty.... albo zapodaj jako
zupelnie inny deser i sie nie martw :)

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-28 09:38:40

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> writes:

Kodowanie masz zepsute.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-28 10:19:10

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 28 Oct 2005 11:38:40 +0200, Michal Jankowski
<m...@f...edu.pl> wrote:

>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> writes:
>
>Kodowanie masz zepsute.
>
> MJ

Trudno, ale mma nadzieje, ze nie skwasi sie przez to serek
mascarpone :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-28 10:38:28

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze Krysia Thompson:
> A substytut byl-Ci tak samo tlusty jak mascarpone? Tak samo
> gladki?

To było mascarpone, zupełnie tak samo mascarponiaste jak poprzednie.
Może nieco tłustsze.

> W ogole w takim wypadku jak sie robi mokro to moze dodaj
> grubsza warstwe biszkoptow, polej kawa mozniejsza ale mniejsza
> jej iloscia, a poza tym w lodowce to prawie wszystko tezeje i tak

No właśnie z taką nadzieją dokończyłam dzieła i wstawiłam do lodówki,
ale dzisiaj patrzę i kicha -- między biszkoptami a masą zebrał się jakiś
płyn. :/

>:P moze to efekt wsiakania w biszkopty.... albo zapodaj jako
> zupelnie inny deser i sie nie martw :)

Mogę to ewentualnie chłopem skarmić, ale na powitanie wyczekiwanego
gościa się nie nadaje. Uff, byle dzisiaj się to nie powtórzyło...


Saddie kulinarnie zestresowana
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-28 12:35:04

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: "M.Z." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
> wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
> w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
> głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
> czekać na powrót "mojego" mascarpone...
>
> A czy możesz podać nazwę tego serka Mascarpone,
z którego sie nie udaje?

Pozdrawiam
Mira Z. (Wrocław)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-28 13:37:28

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: "Syla" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "M.Z." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:19892$43621afd$540aae99$32478@news.chello.pl...
> > Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
> > wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
> > w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
> > głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
> > czekać na powrót "mojego" mascarpone...
> >
> > A czy możesz podać nazwę tego serka Mascarpone,
> z którego sie nie udaje?
>
> Pozdrawiam
> Mira Z. (Wrocław)
>
a gdzie wy kupujecie w ogóle maskarpone, u nas jest tylo lidl z tych
większych skelpów i go tam nie ma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-03 10:44:15

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze M.Z.:
>> Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
>> wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
>> w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
>> głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
>> czekać na powrót "mojego" mascarpone...
> A czy możesz podać nazwę tego serka Mascarpone,
> z którego sie nie udaje?

Jak pójdę do BOMI, to podam. W każdym razie finał historii był taki, że
zrobiłam drugie z innego serka, a to nieudane pożarliśmy nieoficjalnie. :)
Zastanawiam się, czy może serek był za mało schłodzony i stąd takie
zachowanie...


Saddie
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-03 10:46:48

Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze Syla:
> a gdzie wy kupujecie w ogóle maskarpone, u nas jest tylo lidl z tych
> większych skelpów i go tam nie ma

Mascarpone kupuję w BOMI -- moje ulubione delikatesy, mają niemal
wszystko, w tym z pięć rodzajów mascarpone w różnych pojemnościach.
Wśród rzeczy, których nie mają, pozostają orzechy włoskie paczkowane.
Nieodmiennie mnie to zdumiewa, ale da się kupić tylko takie na
wagę. Chyba że to ja mam niefart i zawsze trafiam na wykupione.

Saddie, przejedzona tiramisu
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na omlet po bordosku
Przepis na murzynka
Najlepsza potrawa
Halloween-jablka na patykach
przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »