Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!gromojar.itpp.pl!not-for-mail
From: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tiramisu - pytanie.
Date: Fri, 28 Oct 2005 08:47:01 +0000 (UTC)
Organization: Wsciekle Baby z Bazookami
Lines: 18
Message-ID: <s...@a...itpp.pl>
Reply-To: s...@h...pl
NNTP-Posting-Host: aravis.itpp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: gromojar.itpp.pl 1130489221 15128 193.41.112.5 (28 Oct 2005 08:47:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Oct 2005 08:47:01 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.8.1pl1 (Debian)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251316
Ukryj nagłówki
Witam i pytam.
Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
robiłam już kilka razy ze skutkiem olśniewającym. Niestety, wczoraj
w sklepie nie było tego mascarpone, którego używam zawsze (najtańszego,
nawiasem mówiąc), kupiłam więc inne i nastąpiła katastrofa. Masa,
powstająca z wymieszania pół kilo serka z koglem moglem z 4 żółtek,
zamiast konsystencji gęstego kremu nabrała konsystencji śmietany.
Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
czekać na powrót "mojego" mascarpone...
Saddie
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg
|