Data: 2005-10-28 08:47:01
Temat: Tiramisu - pytanie.
Od: Malgorzata Lewicka <s...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam i pytam.
Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
robiłam już kilka razy ze skutkiem olśniewającym. Niestety, wczoraj
w sklepie nie było tego mascarpone, którego używam zawsze (najtańszego,
nawiasem mówiąc), kupiłam więc inne i nastąpiła katastrofa. Masa,
powstająca z wymieszania pół kilo serka z koglem moglem z 4 żółtek,
zamiast konsystencji gęstego kremu nabrała konsystencji śmietany.
Oczywiście cały deser szlag trafił, dodawana potem piana z białek nie
wpłynęła na konsystencję. Co to za magia, że dwie gęste rzeczy
w połączeniu dają lejącą się paćkę? :( Niech mi jakaś mądra kuchenna
głowa pomoże, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarzać próbę, czy
czekać na powrót "mojego" mascarpone...
Saddie
--
saddie - Even a monkey will write Shakespeare given enough time.
hell.pl - What the fuck is a shakespeare?
http://aravis.itpp.pl/oaza.jpg
|