Data: 2005-10-28 09:22:13
Temat: Re: Tiramisu - pytanie.
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 28 Oct 2005 08:47:01 +0000 (UTC), Malgorzata Lewicka
<s...@h...pl> wrote:
> Witam i pytam.
> Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
>robi?am ju? kilka razy ze skutkiem ol?niewaj?cym. Niestety, wczoraj
>w sklepie nie by?o tego mascarpone, którego u?ywam zawsze (najta?szego,
>nawiasem mówi?c), kupi?am wi?c inne i nast?pi?a katastrofa. Masa,
>powstaj?ca z wymieszania pó? kilo serka z koglem moglem z 4 ?ó?tek,
>zamiast konsystencji g?stego kremu nabra?a konsystencji ?mietany.
>Oczywi?cie ca?y deser szlag trafi?, dodawana potem piana z bia?ek nie
>wp?yn??a na konsystencj?. Co to za magia, ?e dwie g?ste rzeczy
>w po??czeniu daj? lej?c? si? pa?k?? :( Niech mi jaka? m?dra kuchenna
>g?owa pomo?e, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarza? prób?, czy
>czeka? na powrót "mojego" mascarpone...
>
>Saddie
A substytut byl-Ci tak samo tlusty jak mascarpone? Tak samo
gladki? W ogole w takim wypadku jak sie robi mokro to moze dodaj
grubsza warstwe biszkoptow, polej kawa mozniejsza ale mniejsza
jej iloscia, a poza tym w lodowce to prawie wszystko tezeje i tak
:P moze to efekt wsiakania w biszkopty.... albo zapodaj jako
zupelnie inny deser i sie nie martw :)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|