Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!newsfeed.cw.net!n
ews-FFM2.ecrc.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!195.92.193.196.MISMATCH
!nntp.theplanet.net!inewsm1.nntp.theplanet.net!news.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu - pytanie.
Date: Fri, 28 Oct 2005 10:22:13 +0100
Organization: Home
Lines: 28
Message-ID: <4...@4...com>
References: <s...@a...itpp.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: 84.65.129.245
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news7.svr.pol.co.uk 1130491320 29640 84.65.129.245 (28 Oct 2005 09:22:00
GMT)
NNTP-Posting-Date: 28 Oct 2005 09:22:00 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251318
Ukryj nagłówki
On Fri, 28 Oct 2005 08:47:01 +0000 (UTC), Malgorzata Lewicka
<s...@h...pl> wrote:
> Witam i pytam.
> Mam ci ja przepis na tiramisu ze strony mniammniam.pl, bardzo pyszne,
>robi?am ju? kilka razy ze skutkiem ol?niewaj?cym. Niestety, wczoraj
>w sklepie nie by?o tego mascarpone, którego u?ywam zawsze (najta?szego,
>nawiasem mówi?c), kupi?am wi?c inne i nast?pi?a katastrofa. Masa,
>powstaj?ca z wymieszania pó? kilo serka z koglem moglem z 4 ?ó?tek,
>zamiast konsystencji g?stego kremu nabra?a konsystencji ?mietany.
>Oczywi?cie ca?y deser szlag trafi?, dodawana potem piana z bia?ek nie
>wp?yn??a na konsystencj?. Co to za magia, ?e dwie g?ste rzeczy
>w po??czeniu daj? lej?c? si? pa?k?? :( Niech mi jaka? m?dra kuchenna
>g?owa pomo?e, bo teraz nie wiem, czy jest sens powtarza? prób?, czy
>czeka? na powrót "mojego" mascarpone...
>
>Saddie
A substytut byl-Ci tak samo tlusty jak mascarpone? Tak samo
gladki? W ogole w takim wypadku jak sie robi mokro to moze dodaj
grubsza warstwe biszkoptow, polej kawa mozniejsza ale mniejsza
jej iloscia, a poza tym w lodowce to prawie wszystko tezeje i tak
:P moze to efekt wsiakania w biszkopty.... albo zapodaj jako
zupelnie inny deser i sie nie martw :)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|