| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-30 19:23:16
Temat: To co ze ze Szwecji...No wlasnie, wybieram sie wlasnie i chcialabym wiedziec,
czy jest tam cos godnego uwagi (czy. przywiezienia)
i potem jak to to wykorzystac...
Jakos nigdy sie nie zastanawialam, ze moze tam byc cos godnego uwagi...
A tak na marginesie jest w Geteborgu taka knajpka
- Chinczyk jakis ja prowadzi - ryzu takiego pysznego w zyciu nie jadlam
i kurczak w ananasach.... mmm... marzenie....
Rozmarzona Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-30 22:32:43
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...W poprzednim odcinku:
Message-ID: <bb8auq$fd8$1@news.onet.pl>
wystąpił(a): Aniteczka <a...@o...pl>
> A tak na marginesie jest w Geteborgu taka knajpka
> - Chinczyk jakis ja prowadzi - ryzu takiego pysznego w zyciu nie
> jadlam i kurczak w ananasach.... mmm... marzenie....
w zeszlym roku bylem w szwecji i przywiozlem sobie na pamiatke ryz jasminowy
;]
czy jakos tak... mniam :>
ps. u nas tego nie widzialem
> Rozmarzona Ania
--
niePierz w godzinach szczytu
________________________________
[ Lotny, Michaello, Artpill, Pierzak, Hotel ]
********* = studio crew = *********
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-30 22:50:49
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...Aniteczka wrote:
> No wlasnie, wybieram sie wlasnie i chcialabym wiedziec,
> czy jest tam cos godnego uwagi (czy. przywiezienia)
> i potem jak to to wykorzystac...
> Jakos nigdy sie nie zastanawialam, ze moze tam byc cos godnego uwagi...
[ciach]
> Rozmarzona Ania
pieczywo chrupkie (knackebrod) - tyle rodzajow! do tego dzem z brusznic
(lingdon sylt)
serek to smarowania z kawalkami krewetek (rakor ost)
ser zolty Arla Grave
no i wszelkie owoce morza, nawet mrozone, ktore bywaja tam stosunkowo tanie
to sa moje szwedzkie smakolyki ;-)
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 07:18:14
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...Aniteczka wrote:
> No wlasnie, wybieram sie wlasnie i chcialabym wiedziec,
> czy jest tam cos godnego uwagi (czy. przywiezienia)
Grzyby i sledzie.
> i potem jak to to wykorzystac...
Zjesc ;-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 09:55:32
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...Ciasteczka (rogaliki) cynamonowe.
Przetwory z borówek.
Pudding z ryżem w kiszce.
Czekolady Daim.
A na miejscu polecam spożycie lodów gałkowanych!!!! PYCHA!!!! Nie wiem
czy tak jest w każdej lodziarni, ale jedna gałka jest tam taka jak 2
nasze, a cena za trzy gałki jest taka sama jak za jedną. (ok. 15 sek)
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 16:09:54
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...Kasia wrote:
> Ciasteczka (rogaliki) cynamonowe.
> Przetwory z borówek.
> Pudding z ryżem w kiszce.
> Czekolady Daim.
> A na miejscu polecam spożycie lodów gałkowanych!!!! PYCHA!!!! Nie wiem
> czy tak jest w każdej lodziarni, ale jedna gałka jest tam taka jak 2
> nasze, a cena za trzy gałki jest taka sama jak za jedną. (ok. 15 sek)
śledzie w słoikach są przyzwoite. Ja za to przywożę na ogół snus w ilościach
półhandlowych. Dla nie-szwedofilów: snus to to tytoń z przyprawami do
ssania. Jest w różnych postaciach, ale ja kupuję taki w małych woreczkach z
lukrecją i salmiakiem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 18:46:30
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...= studio crew = <m...@a...net> napisał(a):
> w zeszlym roku bylem w szwecji i przywiozlem sobie na pamiatke ryz jasminowy
> ;]
> czy jakos tak... mniam :>
>
> ps. u nas tego nie widzialem
Jest, jest... Ostatnio widziałem w jakimś markecie. Bodajże w MiniMalu. Ale
czy to była szwedzka jakość? Wątpię...
Colberg
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 22:03:24
Temat: Odp: To co ze ze Szwecji...Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:bb8n98$cec$...@n...polbox.pl...
> pieczywo chrupkie (knackebrod) - tyle rodzajow! do tego dzem z
brusznic
> (lingdon sylt)
lingon sylt, poprawiam tylko celem ulatwienia kolezance znalezienia
tego.
IMHO dosc gorzkie, ale pewnie kwestia smaku.
> serek to smarowania z kawalkami krewetek (rakor ost)
> ser zolty Arla Grave
(a nie Gr_e_ve? ostatnie e z akcentem uchylnym)
potwierdzam, bardzo dobry, leciutko orzechowy, dlugie terminy waznosci
(ca 80-100 SEK za kg; 100 sek = ca 46 pln).
> no i wszelkie owoce morza, nawet mrozone, ktore bywaja tam
stosunkowo tanie
losos w plastrach wedzony wychodzi podobnie jak w PL.
Dzwonka mrozone lososia 60-100 SEK za kg (ca. 28-46 zl), ceny swiezych
nie znam.
Innych cen nie pamietam.
Generalnie nie polecam produktow firmy "Eldorado", to cos w rodzaju
"taniej marki", pare razy sie "nacielismy" na nich, w tym raz dosc
ostre zatrucie po slonych orzeszkach z tej firmy.
Firma "Signum" w sieci Coop/Konsum ma bardzo dobre soki (ich
pomaranczowy, 2l za ca.18-20 SEK smakuje jak dostepny w Polsce Minute
Maid Premium, chyba Danona - pyszny).
Generalnie markety osiedlowe (Konsum, ICA) sa IMHO sporo drozsze
(czasem roznica siega ponad 30%) niz hipermarkety, typu Willy:s, Coop
Forum.
> to sa moje szwedzkie smakolyki ;-)
Ja dodam jeszcze mase migdalowa (30-70 SEK za kg), mazariny
(ciasteczka z masa migdalowa, 10-20 sek za 4 spore). Dobra wedlina to
kassler (jakby poledwica sopocka - 70-140 sek za kg). Maslo i
margaryna solone, pieczywo z reguly slodzone. Pasztety tez czesto
slodkawe.
Wydaje mi sie ze brazowy cukier jest troche tanszy niz w Polsce.
Maja tez pare fajnych "wynalazkow" okolokuchennych, m.in. zestaw jakby
lyzek roznej wielkosci - mala lyzeczka, duza lyzka, lyzeczka ziolowa,
lyzka o pojemnosci 1 dl - przydatne do przepisow czasem), albo swietna
"wygrzebywaczka" do ciasta z miski, dzieki czemu nie trzeba tego robic
palcami (to dla tych, ktorzy nie lubia oblizywac palcow z ciastem
;-) ). Maja fajne gotowe formy do robienia mufinow, ale to juz drogie.
Z pozakuchennych specjalow to polecam kolorowke Nivei i Lumene, ale to
juz temat na inna grupe ;-).
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl/
Archiwum: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 18:48:03
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...
>Aniteczka wrote:
>
> > No wlasnie, wybieram sie wlasnie i chcialabym wiedziec,
> > czy jest tam cos godnego uwagi (czy. przywiezienia)
> > i potem jak to to wykorzystac...
> > Jakos nigdy sie nie zastanawialam, ze moze tam byc cos godnego uwagi...
>[ciach]
> > Rozmarzona Ania
>pieczywo chrupkie (knackebrod) - tyle rodzajow! '
jak najbardziej sie zgadzam, chlebek pyszny jest, i lepszy niz Wasa
inne chlebki, jak tunnbrod, polarbrod, takie plaskie placki jak podplomyki,
chrupkie lub miekkie, ciekawe, choc po ponad roku ich jedzenia moga sie
nieco znudzic (czemu one wszystkie sa slodkawe??)
>do tego dzem z brusznic
>(lingdon sylt)
a jak sie uda trafic, to i dzemik z maliny moroszki (hjortron) bywa na
targach i jarmarkach oraz w sklepach na przyklad z herbata, czy w innych
takich bardziej specjalnych. Ale swoja cene ma (40-60 koron za maly
sloiczek). Natomiast lingonsylt jest taniutki, bo tego tez na tony w
szwecji sie produkuje
wino z maliny moroszki ( w sklepie systembolaget, czyli monopolowym, stoi
obok likierow i win slodkich bo tez jest i slodkie)
>serek to smarowania z kawalkami krewetek (rakor ost)
>ser zolty Arla Grave
ser zolty Vasterbotten, pyszny!
>no i wszelkie owoce morza, nawet mrozone, ktore bywaja tam stosunkowo tanie
>to sa moje szwedzkie smakolyki ;-)
kawior, pasta kawiorowa w tubkach (najlepsza IMO Kalles), krewetki,
marynowany losos (gravadlax, absolutnie i koniecznie, zupelnie inny niz
wedzony, bardzo delikatny i smakowity)
czekolada Marabou (w Polsce dostepna w Ikea)
kawa Gevalia (ale to pewnie tylko moja ulubiona, moze nic w niej
supespecjalnego nie ma)
teraz nie sezon, ale moze mozna gdzie dostac glög, czyli zabutelkowane
grzane niskoprocentowe wino)
marcepan, albo jeszcze lepiej masa migdalowa, w takiej walkach czy rolkach
(to powinnam napsiac na poczatku, bo zdaje sie ze w POlsce tego nie ma)
a dla odwaznych smakoszy: surstromming, czyli fermentowany sledz w puszce
(im bardziej wydeta puszka, tym sledz bardziej dojrzaly). Ostroznie w
transporcie, aby nie wybuchlo! ;) ale jak juz sie szczesliwie dowiezie, to
jaka atrakcja, mozna znajomych zaprosic na przyjecie koniecznie ogrodowe w
szwedzkim stylu:)) do tego konieczny bedzie chrupki tunnbrod, takie
wygladajacy jak cieniutkie jasne deseczki. Reszta produktow dostepna w
Polsce.....jak kto zainteresowany to moge napisac, jak nalezy tego uroczego
sledzia jadac...
Agnieszka
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 07:07:30
Temat: Odp: To co ze ze Szwecji...Użytkownik Agnieszka Szalewska <A...@m...umu.se> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@m...um
u.se...
> a jak sie uda trafic, to i dzemik z maliny moroszki (hjortron) bywa
na
> targach i jarmarkach oraz w sklepach na przyklad z herbata, czy w
innych
> takich bardziej specjalnych. Ale swoja cene ma (40-60 koron za maly
> sloiczek).
Bywa w sklepach sieci "Konsum", cena za kilo wychodzi kolo 100-120
SEK.
I dzieki za polska nazwe, nie umialam sobie przypomniec tej "moroszki"
:-)
> kawa Gevalia (ale to pewnie tylko moja ulubiona, moze nic w niej
> supespecjalnego nie ma)
To ta sama firma, ktora na Polske robi Jacobsa.
IMHO jednak to dokladnie _ta_sama_ kawa nie jest, w ogole czuję
roznice w smaku pomiedzy kawami z PL, a lokalnymi. Fakt, ze Gevalia
dobra :-).
> teraz nie sezon, ale moze mozna gdzie dostac glög, czyli
zabutelkowane
> grzane niskoprocentowe wino)
Glög to faktycznie zima (na Boze Narodzenie), ale teraz mozna jeszcze
spotkac "paskmust" ("a" ma kółeczko u gory), cos podobnego,
oferowanego tu z okazji Wielkanocy.
No i "cider" (jablkowy, gruszkowy i inne, z alkoholem - do 2%, lub
bez), ale to juz nie jest tylko i wylacznie szwedzkie....
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl/
Archiwum: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |