Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: To co ze ze Szwecji...
Date: Sun, 1 Jun 2003 00:03:24 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 59
Message-ID: <bbb8ta$f7j$1@inews.gazeta.pl>
References: <bb8auq$fd8$1@news.onet.pl> <bb8n98$cec$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: h21n2fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1054418666 15603 217.210.81.21 (31 May 2003 22:04:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 May 2003 22:04:26 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: mewah
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158457
Ukryj nagłówki
Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:bb8n98$cec$...@n...polbox.pl...
> pieczywo chrupkie (knackebrod) - tyle rodzajow! do tego dzem z
brusznic
> (lingdon sylt)
lingon sylt, poprawiam tylko celem ulatwienia kolezance znalezienia
tego.
IMHO dosc gorzkie, ale pewnie kwestia smaku.
> serek to smarowania z kawalkami krewetek (rakor ost)
> ser zolty Arla Grave
(a nie Gr_e_ve? ostatnie e z akcentem uchylnym)
potwierdzam, bardzo dobry, leciutko orzechowy, dlugie terminy waznosci
(ca 80-100 SEK za kg; 100 sek = ca 46 pln).
> no i wszelkie owoce morza, nawet mrozone, ktore bywaja tam
stosunkowo tanie
losos w plastrach wedzony wychodzi podobnie jak w PL.
Dzwonka mrozone lososia 60-100 SEK za kg (ca. 28-46 zl), ceny swiezych
nie znam.
Innych cen nie pamietam.
Generalnie nie polecam produktow firmy "Eldorado", to cos w rodzaju
"taniej marki", pare razy sie "nacielismy" na nich, w tym raz dosc
ostre zatrucie po slonych orzeszkach z tej firmy.
Firma "Signum" w sieci Coop/Konsum ma bardzo dobre soki (ich
pomaranczowy, 2l za ca.18-20 SEK smakuje jak dostepny w Polsce Minute
Maid Premium, chyba Danona - pyszny).
Generalnie markety osiedlowe (Konsum, ICA) sa IMHO sporo drozsze
(czasem roznica siega ponad 30%) niz hipermarkety, typu Willy:s, Coop
Forum.
> to sa moje szwedzkie smakolyki ;-)
Ja dodam jeszcze mase migdalowa (30-70 SEK za kg), mazariny
(ciasteczka z masa migdalowa, 10-20 sek za 4 spore). Dobra wedlina to
kassler (jakby poledwica sopocka - 70-140 sek za kg). Maslo i
margaryna solone, pieczywo z reguly slodzone. Pasztety tez czesto
slodkawe.
Wydaje mi sie ze brazowy cukier jest troche tanszy niz w Polsce.
Maja tez pare fajnych "wynalazkow" okolokuchennych, m.in. zestaw jakby
lyzek roznej wielkosci - mala lyzeczka, duza lyzka, lyzeczka ziolowa,
lyzka o pojemnosci 1 dl - przydatne do przepisow czasem), albo swietna
"wygrzebywaczka" do ciasta z miski, dzieki czemu nie trzeba tego robic
palcami (to dla tych, ktorzy nie lubia oblizywac palcow z ciastem
;-) ). Maja fajne gotowe formy do robienia mufinow, ale to juz drogie.
Z pozakuchennych specjalow to polecam kolorowke Nivei i Lumene, ale to
juz temat na inna grupe ;-).
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl/
Archiwum: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|