Data: 2003-05-31 22:03:24
Temat: Odp: To co ze ze Szwecji...
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:bb8n98$cec$...@n...polbox.pl...
> pieczywo chrupkie (knackebrod) - tyle rodzajow! do tego dzem z
brusznic
> (lingdon sylt)
lingon sylt, poprawiam tylko celem ulatwienia kolezance znalezienia
tego.
IMHO dosc gorzkie, ale pewnie kwestia smaku.
> serek to smarowania z kawalkami krewetek (rakor ost)
> ser zolty Arla Grave
(a nie Gr_e_ve? ostatnie e z akcentem uchylnym)
potwierdzam, bardzo dobry, leciutko orzechowy, dlugie terminy waznosci
(ca 80-100 SEK za kg; 100 sek = ca 46 pln).
> no i wszelkie owoce morza, nawet mrozone, ktore bywaja tam
stosunkowo tanie
losos w plastrach wedzony wychodzi podobnie jak w PL.
Dzwonka mrozone lososia 60-100 SEK za kg (ca. 28-46 zl), ceny swiezych
nie znam.
Innych cen nie pamietam.
Generalnie nie polecam produktow firmy "Eldorado", to cos w rodzaju
"taniej marki", pare razy sie "nacielismy" na nich, w tym raz dosc
ostre zatrucie po slonych orzeszkach z tej firmy.
Firma "Signum" w sieci Coop/Konsum ma bardzo dobre soki (ich
pomaranczowy, 2l za ca.18-20 SEK smakuje jak dostepny w Polsce Minute
Maid Premium, chyba Danona - pyszny).
Generalnie markety osiedlowe (Konsum, ICA) sa IMHO sporo drozsze
(czasem roznica siega ponad 30%) niz hipermarkety, typu Willy:s, Coop
Forum.
> to sa moje szwedzkie smakolyki ;-)
Ja dodam jeszcze mase migdalowa (30-70 SEK za kg), mazariny
(ciasteczka z masa migdalowa, 10-20 sek za 4 spore). Dobra wedlina to
kassler (jakby poledwica sopocka - 70-140 sek za kg). Maslo i
margaryna solone, pieczywo z reguly slodzone. Pasztety tez czesto
slodkawe.
Wydaje mi sie ze brazowy cukier jest troche tanszy niz w Polsce.
Maja tez pare fajnych "wynalazkow" okolokuchennych, m.in. zestaw jakby
lyzek roznej wielkosci - mala lyzeczka, duza lyzka, lyzeczka ziolowa,
lyzka o pojemnosci 1 dl - przydatne do przepisow czasem), albo swietna
"wygrzebywaczka" do ciasta z miski, dzieki czemu nie trzeba tego robic
palcami (to dla tych, ktorzy nie lubia oblizywac palcow z ciastem
;-) ). Maja fajne gotowe formy do robienia mufinow, ale to juz drogie.
Z pozakuchennych specjalow to polecam kolorowke Nivei i Lumene, ale to
juz temat na inna grupe ;-).
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl/
Archiwum: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|