Data: 2003-06-02 20:57:57
Temat: Re: To co ze ze Szwecji...
Od: "WMA" <w...@t...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej!
Juz ich nie nabieraj, nie sfermentowany tylko zgnily (dojrzewajacy bez
dostepu powietrza). Bardzo specyficzny smak, nawet daje sie zjesc, tylko nie
rob tego bron boze w mieszkaniu, tylko na swiezym powietrzu :)
Wacek
>
> a dla odwaznych smakoszy: surstromming, czyli fermentowany sledz w puszce
> (im bardziej wydeta puszka, tym sledz bardziej dojrzaly). Ostroznie w
> transporcie, aby nie wybuchlo! ;) ale jak juz sie szczesliwie dowiezie, to
> jaka atrakcja, mozna znajomych zaprosic na przyjecie koniecznie ogrodowe w
> szwedzkim stylu:)) do tego konieczny bedzie chrupki tunnbrod, takie
> wygladajacy jak cieniutkie jasne deseczki. Reszta produktow dostepna w
> Polsce.....jak kto zainteresowany to moge napisac, jak nalezy tego
uroczego
> sledzia jadac...
>
> Agnieszka
> DBDG
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|