Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort czekoladowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort czekoladowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-07 07:00:44

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Idzia <i...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

baardzo prosze .....poprosze:->

Agata Solon wrote:

> Użytkownik Idzia <i...@w...com.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@w...com.pl...
> > Czesc
> > A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort czekoladowy,gdyz
> moj
> > maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden z
> > przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania .
> Zalezy mi
> > na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> > orzechowa:)))
> >
> > Z gory dziekuje i pozdrawiam
> > Idzia
>
> No wlasnie....a kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym? To bylo moje wkupne,
> masa jest troszke trudna do zrobienia ale moje instrukcje sa tak szczegolowe
> ze na pewno sie uda. Albo taki tort ktory ma spod orzechowy a na wierzchu
> dwie masy, czekoladowa i orzechowa? Bardzo latwy i odwrotnie proporcjonalnie
> efektowny. Jezeli to nie sa te przepisy ktore nie budza Twojego zaufania to
> bardzo chetnie przekopiuje.
>
> Agata Solon, naturalna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-07 07:03:36

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Idzia <i...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

czyzby orzechy eliminowaly potrzebe uzycia maki do tego "biszkoptu"??
nie bedzie problemow z przekrojeniem tegoz cuda(bo brzmi smakowicie)

Idzia

Aneta Baran wrote:

> Idzia <i...@w...com.pl> wrote:
> > A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort czekoladowy,gdyz moj
> > maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden z
> > przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania . Zalezy mi
> > na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> > orzechowa:)))
> A może być tort orzechowy z masą czekoladową? :-))
>
> Tort z Grenoble:
>
> Potrzeba: 4 jajka, 280g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 280g
> mielonych orzechów, najlepiej włoskich, torebkę cukru waniliowego.
>
> Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod
> koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza.
> Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek,
> miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp.
> 180 st.C.
>
> Krem: 200g czekolady, 2.5dl śmietanki słodkiej kremówki, 4 łyżeczki kawy
> rozpuszczalnej. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając,
> ostudzić.
>
> Oryginalny przepis: Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem,
> posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i
> udekorować połówkami orzechów włoskich.
>
> Moja modyfikacja: przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl
> śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
> Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta,
> nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu
> czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów.
> Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda
> z płatkami migdałów niż z kakao.
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

--
Z powazaniem
Inga Roszkowska

I...@L...pl
tel (0-22)723-07-35;-36 wewn.125


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 07:03:49

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Idzia <i...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

czyzby orzechy eliminowaly potrzebe uzycia maki do tego "biszkoptu"??
nie bedzie problemow z przekrojeniem tegoz cuda(bo brzmi smakowicie)

Idzia

Aneta Baran wrote:

> Idzia <i...@w...com.pl> wrote:
> > A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort czekoladowy,gdyz moj
> > maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden z
> > przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania . Zalezy mi
> > na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> > orzechowa:)))
> A może być tort orzechowy z masą czekoladową? :-))
>
> Tort z Grenoble:
>
> Potrzeba: 4 jajka, 280g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 280g
> mielonych orzechów, najlepiej włoskich, torebkę cukru waniliowego.
>
> Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod
> koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza.
> Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek,
> miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp.
> 180 st.C.
>
> Krem: 200g czekolady, 2.5dl śmietanki słodkiej kremówki, 4 łyżeczki kawy
> rozpuszczalnej. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając,
> ostudzić.
>
> Oryginalny przepis: Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem,
> posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i
> udekorować połówkami orzechów włoskich.
>
> Moja modyfikacja: przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl
> śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
> Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta,
> nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu
> czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów.
> Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda
> z płatkami migdałów niż z kakao.
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

--


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:07:56

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: "gosiak" <n...@p...spzoo.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tort czekoladowy Agaty S. pieklam juz na dwie duze okazje i za kazdym razem
robil absolutna furrore, znikal w ciagu 15 min a goscie bijac sie o dokladke
zachwycenali sie moim talentem kulinarnym (ktory dopiero co w sobie odkrywam
:)))).

Pozdrowienia dla mojej ukochanej grupy -jestem tu "cichym podgladaczem" od
ponad 2 lat :)))) i wiele sie nauczylam.

Gosiak

Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9s8sp8$j1u$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Idzia <i...@w...com.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@w...com.pl...
> > Czesc
> > A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort
czekoladowy,gdyz
> moj
> > maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden
z
> > przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania .
> Zalezy mi
> > na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> > orzechowa:)))
> >
> > Z gory dziekuje i pozdrawiam
> > Idzia
>
> No wlasnie....a kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym? To bylo moje
wkupne,
> masa jest troszke trudna do zrobienia ale moje instrukcje sa tak
szczegolowe
> ze na pewno sie uda. Albo taki tort ktory ma spod orzechowy a na wierzchu
> dwie masy, czekoladowa i orzechowa? Bardzo latwy i odwrotnie
proporcjonalnie
> efektowny. Jezeli to nie sa te przepisy ktore nie budza Twojego zaufania
to
> bardzo chetnie przekopiuje.
>
> Agata Solon, naturalna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:13:23

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Tort czekoladowy Agaty S. pieklam juz na dwie duze okazje i za kazdym
razem
> robil absolutna furrore,

Ktory tort robilas, bo Agata pisze o dwóch, jeden bardziej skomplikowany a
drugi łatwy w wykonaniu?

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:22:33

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Idzia <i...@w...com.pl> wrote:

> czyzby orzechy eliminowaly potrzebe uzycia maki do tego "biszkoptu"??
Tak, biszkopt się robi bez mąki.

> nie bedzie problemow z przekrojeniem tegoz cuda(bo brzmi smakowicie)
Mnie się udaje przekroić na trzy części, acz trzeba ostrożnie przenosić
placki, bo jest ryzyko, że się pokruszą. Chociaż to i tak nie tragedia -- po
przełożeniu i udekorowaniu nic nie widać :-)

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:49:40

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: "gosiak" <n...@p...spzoo.pl> szukaj wiadomości tego autora

o tym bardziej skomplikowanym. jest rzeczywiscie troche pracochlonny, ale
efekt wszystko wynagradza.

Gosiak

Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sb1bn$55b$1@news.tpi.pl...
> > Tort czekoladowy Agaty S. pieklam juz na dwie duze okazje i za kazdym
> razem
> > robil absolutna furrore,
>
> Ktory tort robilas, bo Agata pisze o dwóch, jeden bardziej skomplikowany a
> drugi łatwy w wykonaniu?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 12:07:19

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Idzia <i...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

a ja czekam niecierpliwie na te dwa przepisy....oblizujac sie co chwila na mysl
o tych pysznosciach
Idzia

gosiak wrote:

> o tym bardziej skomplikowanym. jest rzeczywiscie troche pracochlonny, ale
> efekt wszystko wynagradza.
>
> Gosiak
>
> Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9sb1bn$55b$1@news.tpi.pl...
> > > Tort czekoladowy Agaty S. pieklam juz na dwie duze okazje i za kazdym
> > razem
> > > robil absolutna furrore,
> >
> > Ktory tort robilas, bo Agata pisze o dwóch, jeden bardziej skomplikowany a
> > drugi łatwy w wykonaniu?
> >
> > pozdrawiam
> > Basia
> >
> >
> >

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 17:44:47

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik gosiak <n...@p...spzoo.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sb3cn$14md$...@n...ipartners.pl...
> o tym bardziej skomplikowanym. jest rzeczywiscie troche pracochlonny, ale
> efekt wszystko wynagradza.
>
> Gosiak
>
> > > Tort czekoladowy Agaty S. pieklam juz na dwie duze okazje i za kazdym
> > razem
> > > robil absolutna furrore,
> > pozdrawiam
> > Basia

Dzieki, moje mile za reklame.;o)))

Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 17:56:03

Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Idzia <i...@w...com.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@w...com.pl...
> a ja czekam niecierpliwie na te dwa przepisy....oblizujac sie co chwila na
mysl
> o tych pysznosciach
> Idzia
>
Z radoscia. Jest to kopia moich postow sprzed kilku miesiecy, wiec nie
mowcie ze sie powtarzam!;o), i tak wszyscy mnie znaja z roztargnienia ( dzis
jechalam przez caly Milanowek z otwarta tylna klapa, a to bylo kombi,
wczoraj zostawilam mechanikowi razem z autem kluczyki a do nich wpiete
klucze od domu i nie moglam wrocic do siebie bez nadkladania kilometrow....i
tak mozna dlugo wyliczac)

LEKKI TORT CZEKOLADOWY
Biszkopt (na srednia tortownice):
5 duzych jaj
150g cukru pudru
90g maki pszennej tortowej
4 plaskie lyzki kakao (powinno byc w najlepszym gatunku, taniocha nie
wchodzi w gre)
40g maczki "maizena" lub ziemniaczanej lub 1 op. budyniu waniliowego albo
smietankowego na 1/2l mleka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem czekoladowy
2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady i tu dluzsze objasnienie: nalezy
bardzo dokladnie przestudiowac
sklad surowcowy a to w tym celu by wyeliminowac tandetne podróby zawierajace
tluszcze inne niz kakaowy.
Niestety jest to coraz czestsze zjawisko, czekolada zawierajaca jakies tam
inne tluszcze roslinne nie rozplywa
sie w cieple, oczywiscie smak i konsystencja na tym cierpia ale producent ma
mniejsze straty. W naszym kremie
podstawowa kwestia jest rozpuszczenie w rondelku pokruszonych tabliczek,
wiec mozna wszystko zaprzepascic
przez uzycie niewlasciwego surowca. Nieraz wyrzucalam w diably sztywna i
zwarzona breje, zanim skojarzylam
o co chodzi.
2 platki zelatyny
4 lyzki mleka
4 zóltka
4 lyzki cukru pudru
25 ml koniaku, brandy tez ujdzie
1 mala filizanka typu naparstek bardzo mocnego espresso, lub 1 kopiata
lyzeczka Nescafee Gold (nie chce uprawiac reklamy
ale tylko ta rozpuszczalna ma smak kojarzacy sie z prawdziwa kawa) która
rozpuszczamy w powyzszym koniaku
200 ml idealnie swiezej smietanki kremówki

cos alkoholowego do nasaczenia biszkoptu, np. druga porcja koniaku z kawa

Wykonanie:
Biszkopt: bialka oddzielamy od zóltek, ubijamy na srednio sztywna piane ze
szczypta soli, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodajemy po jednym zóltku caly czas miksujac. Wszystkie sypkie skladniki
mieszamy i przesiewajac do masy jajecznej po trochu delikatnie mieszamy
rózga.
Pieczemy w 180*C, w tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej maka.

Krem:
Platki zelatyny zalewamy zimna woda. Tabliczki czekolady kruszymy do
rondelka o grubym dnie, skrapiamy mlekiem i rozpuszczamy caly czas mieszajac
uwazajac by sie nie zrobilo gorace - wtedy czekolada twardnieje. Do cieplej
plynnej czekolady dodajemy odcisnieta zelatyne i energicznie mieszamy do
rozpuszczenia. Gdyby sie zrobilo niepokojaco geste nie nalezy sie tym za
bardzo przejmowac, na pózniejszym etapie wszystko sie "wtre". Mase
czekoladowa odstawiamy do przestygniecia. Zóltka miksujemy z trzema lyzkami
cukru na puszysta mase, dodajemy koniak z kawa a nastepnie po trochu mase
czekoladowa. Dzieki zelatynie nic sie nie zwarzy, wiec mozna sobie spokojnie
mikserem na najwyzszych obrotach i wte i wewte. Teraz szybciutko ubijamy
smietanke z pozostala lyzka cukru i wmontowujemy ja ostroznie rózga do jaj z
czekolada. Nie mozna czekac z przekladaniem biszkopta, bo masa szybko
tezeje. Dla pracowitych - biszkopt przekrawamy na trzy placuszki, dla
szybkich - robimy góre, spód i srodek nadziewamy kremem. Mozna wykonac
polewe z tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej z kilkoma lyzkami mleka.
Dekoracje wg upodoban ale w zasadzie nie lubie dodawania kolejnych smaków w
postaci migdalów czy orzechów. Gotowy tort trzeba koniecznie porzadnie
schlodzic.

TORT PROWANCKI (tam gdzie sa migdaly wstaw orzechy wloskie, bedzie lepsze)
Spód:
250g mielonych migdalów, oczywiscie bez skórki
250g cukru pudru
6 bialek
odrobina soli

Wykonanie: bialka ubijamy na sztywno z sola, dodajemy po trochu cukier. Gdy
piana jest jednolita i gladka, dodajemy migdaly i mieszamy ostroznie.
Wykladamy na tortownice posmarowana maslem i wysypana tarta bulka, pieczemy
na zloty kolor w 180st.C az brzegi beda odstawac. Gdy ostygnie opadnie ale
tak ma byc.

Srodek - masa czekoladowa, moze byc Twoja ulubiona (pasuje tez kawowa), a ja
robie tak :
1 jajko
lyzeczka maki (kopiata)
4 kopiate lyzki najlepszego kakao (ciemne, zeby mozna bylo jeszcze gdzies
kupic Van Houtena..)
150 g cukru
pól szklanki mleka
250g masla extra

Wykonanie: jajko, kakao, mleko cukier i make mieszamy w rondelku i
zagotowujemy ciagle mieszajac az zgestnieje. Gdy wystygnie wmiksowujemy
lyzkami maslo, tez wczesniej utarte na puszysta mase.
I tyle.

Pralinka na wierzch:
250g migdalów, obranych i zmielonych
250g cukru (Tesciowa daje 200g)
1/4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
50 ml likieru amaretto (do orzechów rum)

Wykonanie: cukier gotujemy z woda az sie rozpusci plus 1 min. Wrzucamy
migdaly i mieszamy dokladnie. Zdejmujemy z kuchni i dolewamy sok z cytryny.
Gdy wystygnie dolewamy alkohol.
Teraz montaz calosci: spód nasaczamy ponczem z herbaty i amaretto (rumu), na
to krem i do lodówki. Gdy krem jest twardy rozkladamy pralinke (palcyma,
niestety). Na wszystko polewa z czekolady (tabliczka gorzkiej z 1/4 szklanki
mleka). Dekoracje wedle upodoban i talentów, np. z polówek migdalów lub
orzechów. Jest to bardzo slodkie, dlatego wydajne bo mozna serwowac malutkie
kawaleczki a pozostala po imprezie reszte podzerac z kawa przez kilka
nastepnych dni.

Pozdrowienia, Agata







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

smalec gesi
cumin, zielona kolendra i zielony kardamon
Po wyborach i zmianach podatków!!
Nie na temat-kto zna jakąś firmę przewozową ze Stanów do Polski
Ciasta i temperatury

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »