« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-06 09:32:42
Temat: smalec gesiKupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi. Co z
dodatkiem jego mozna zrobic? Jakies pasztety, czy cos jeszcze ? Ktos ma
jakis pomysl ?
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-06 13:26:17
Temat: Re: smalec gesiSmalec gesi jest pyszny w formie czystej na chlebku, ale nadaje sie tez do
rozmaitych specjalow zywodwskich
Czarek
----------
In article <9s8aor$oaa$1@news.tpi.pl>, "Jola L-L" <j...@i...pl>
wrote:
> Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi. Co z
> dodatkiem jego mozna zrobic? Jakies pasztety, czy cos jeszcze ? Ktos ma
> jakis pomysl ?
>
> Jola L-L
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 13:46:10
Temat: Re: smalec gesi> Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi. Co z
> dodatkiem jego mozna zrobic? Jakies pasztety, czy cos jeszcze ? Ktos ma
> jakis pomysl ?
>
> Jola L-L
>
>
> Tak jak napisal Cezary, m.in. smalec gesi jest nieodzownym skladnikiem
wątróbek po żydowsku
Pozdrawiam
Wok
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 19:26:09
Temat: Re: smalec gesi----- Original Message -----
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 06, 2001 10:32 AM
Subject: smalec gesi
> Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi. Co z
> dodatkiem jego mozna zrobic? Jakies pasztety, czy cos jeszcze ? Ktos ma
> jakis pomysl ?
>
> Jola
L-L
>
Prawie wszystko, co z tradycyjnej kuchni zydowskiej (mam na mysli, te
powiedzmy "chasydzka" z przedwojennej Polski) opiera sie na gesim smalcu,
jesli chodzi o smazenie, daje sie go do ajercwibele - salatki z jajek,
wartobki po zydowsku, farfelek, cymesu, ciulentu np.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 20:33:37
Temat: Re: smalec gesiJola L-L <j...@i...pl> wrote:
> Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi.
Gdzie? gdzie?!!!!!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 21:05:50
Temat: Re: smalec gesi> Prawie wszystko, co z tradycyjnej kuchni zydowskiej (mam na mysli, te
> powiedzmy "chasydzka" z przedwojennej Polski) opiera sie na gesim
smalcu,
> jesli chodzi o smazenie, daje sie go do ajercwibele - salatki z jajek,
> wartobki po zydowsku, farfelek, cymesu, ciulentu np.
Spoko koleżanko, cymes nie zawsze jest na gęsim smalcu [taki w połączeniu
z ziemniakami i mięsem najczęściej] inne przepisy zalecają po prostu
użycie masła.
A ciulent to czulent jak mniemam?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 21:24:44
Temat: Re: smalec gesi----- Original Message -----
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 06, 2001 10:05 PM
Subject: Re: smalec gesi
> > Prawie wszystko, co z tradycyjnej kuchni zydowskiej (mam na mysli, te
> > powiedzmy "chasydzka" z przedwojennej Polski) opiera sie na gesim
> smalcu,
> > jesli chodzi o smazenie, daje sie go do ajercwibele - salatki z jajek,
> > wartobki po zydowsku, farfelek, cymesu, ciulentu np.
> Spoko koleżanko, cymes nie zawsze jest na gęsim smalcu [taki w połączeniu
> z ziemniakami i mięsem najczęściej] inne przepisy zalecają po prostu
> użycie masła.
> A ciulent to czulent jak mniemam?
> pozdr. Jerzy
>
No jasne - ale Jola pytala, co mozna - no wiec cymes mozna ;-) a ciuletn to
czulent - miesko, kasza, fasola i te sprawy wstawione do pieca w piatek
przed sabatem.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 05:59:03
Temat: Re: smalec gesi
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1f2guei.1m3y77910cuerkN%wlos@tele.com.pl...
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
>
> > Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> > sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi.
>
> Gdzie? gdzie?!!!!!
>
> Wladyslaw
W Gdyni na głownym targowisku tuż przy wejściu do hali rybnej, po prawej
stronie jest stoisko z wyrobami z drobiu. tam b często można dostać gęsi
tłuszcz.
Smalec trzeba sobie wytopić samemu, ale to już pestka. :-))
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 07:32:52
Temat: Re: smalec gesi
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1f2guei.1m3y77910cuerkN%w...@t...com.pl...
> > Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> > sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi.
>
> Gdzie? gdzie?!!!!!
> Wladyslaw
Gdansk - Wrzeszcz, tuz obok dworca kolejowego , naprzeciwko Puchatka
sklepu dzieciecego).Swietnie zaopatrzony, duzo ludzi i zawsze duza rotacja
swiezutkiego miesiwa.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 08:46:31
Temat: Re: smalec gesi
> > Kupujac kilka dni temu ingrediencje do koldunow w swietnie zaopatrzonym
> > sklepie miesnym , zobaczylam po raz pierwszy w sprzedazy smalec gesi.
>
> Gdzie? gdzie?!!!!!
u nas w Aldim, dzisiaj jest w ramach promocji ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |