Data: 2003-01-25 14:46:14
Temat: Tort kaszubski (P)
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kupiłem dziśaj świeże szprotki i jak zwykle wypatroszyłem do zasolenia,
żeby wyfiletować i zrobić namiastkę anhowis(anszua), ale zostało mi ze
20 deko takich 5-6 centymetrowych, z których flecików nie mam
cierpliwości robić. Kolega Kaszub z dziada pradziada opowiadał mi
kiedyś, że lekko posolone i obtoczone w mące szprotki można usmażyć a
następnie zalać roztrzepanymi (jak na omleta) jajami, posolić popieprzyć
dodać szczypiorku i to wszystko.
Spróbowałem i mówię wam REWELACJA!!!
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
|