« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-07 06:34:41
Temat: W-ZChcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
przepisem. Z gory dziekuje.
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
WIADOMOSCI: Zglosila zaginiecie meza, jego zwloki trzymala w szafie...
>>> http://fakty.interia.pl/news?inf=226272
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-07 06:49:22
Temat: Re: W-ZUżytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Chcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
> przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
> przepisem. Z gory dziekuje.
Zrobilam kiedys takie ciasto i bylam zadowolona z przepisu,
wiec przypomne go ponownie, bo juz kiedys podawalam go
na grupie.
Wuzetka
Skladniki:
Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
8 lyzek cukru, 2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.
Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.
Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.
Wykonanie ciasta:
Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
po jednym zoltka, wymieszac.
Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.
Wykonanie masy:
Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
(ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
i olejek pomaranczowy.
Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
(1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
Smacznego!
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-07 09:09:07
Temat: Re: W-Z> Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
> 1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.
Tez zamierzałam zrobic to ciasto..ale zastanawia mnie czy aby nie jest to
poprostu mdle..?
Eva T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-07 09:20:01
Temat: Re: W-ZUżytkownik Eva <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Tez zamierzałam zrobic to ciasto..ale zastanawia mnie czy aby nie jest to
> poprostu mdle..?
Oczywiscie, ze nie. Dodajesz przeciez kwasek cytrynowy, ktory
zmienia smak slodyczy. Trzeba tylko uwazac z polaczeniem
zelatyny i bitej smietany, aby sie nie zrobily kluchy.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-07 09:25:15
Temat: Re: W-ZWow szybka jestes...:))
Dziekuje ;-)
Eva T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |