Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia W-Z

Grupy

Szukaj w grupach

 

W-Z

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-07 06:34:41

Temat: W-Z
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

Chcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
przepisem. Z gory dziekuje.

Marychna

----------------------------------------------------
------------------
WIADOMOSCI: Zglosila zaginiecie meza, jego zwloki trzymala w szafie...
>>> http://fakty.interia.pl/news?inf=226272

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-07 06:49:22

Temat: Re: W-Z
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Chcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
> przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
> przepisem. Z gory dziekuje.

Zrobilam kiedys takie ciasto i bylam zadowolona z przepisu,
wiec przypomne go ponownie, bo juz kiedys podawalam go
na grupie.

Wuzetka

Skladniki:
Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
8 lyzek cukru, 2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.

Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.

Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.

Wykonanie ciasta:
Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
po jednym zoltka, wymieszac.
Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.

Wykonanie masy:
Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
(ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
i olejek pomaranczowy.

Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
(1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
Smacznego!

Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-07 09:09:07

Temat: Re: W-Z
Od: "Eva" <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
> 1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.

Tez zamierzałam zrobic to ciasto..ale zastanawia mnie czy aby nie jest to
poprostu mdle..?

Eva T.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-07 09:20:01

Temat: Re: W-Z
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Eva <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Tez zamierzałam zrobic to ciasto..ale zastanawia mnie czy aby nie jest to
> poprostu mdle..?

Oczywiscie, ze nie. Dodajesz przeciez kwasek cytrynowy, ktory
zmienia smak slodyczy. Trzeba tylko uwazac z polaczeniem
zelatyny i bitej smietany, aby sie nie zrobily kluchy.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-07 09:25:15

Temat: Re: W-Z
Od: "Eva" <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wow szybka jestes...:))
Dziekuje ;-)

Eva T.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wesołego tlustego czwartku ;-)))
Rafaello-można zmodyfikować?
Smacznego
Fajne ksiazki nie tylko kucharskie
plasterkowana wedlinka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »