Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W-Z
Date: Thu, 7 Feb 2002 07:49:22 +0100
Organization: lubman
Lines: 44
Message-ID: <a3t834$m6t$1@news.lublin.pl>
References: <3C622DE6.29047.5053C@localhost>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1013064612 22749 195.117.192.115 (7 Feb 2002 06:50:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Feb 2002 06:50:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95052
Ukryj nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Chcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
> przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
> przepisem. Z gory dziekuje.
Zrobilam kiedys takie ciasto i bylam zadowolona z przepisu,
wiec przypomne go ponownie, bo juz kiedys podawalam go
na grupie.
Wuzetka
Skladniki:
Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
8 lyzek cukru, 2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.
Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.
Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.
Wykonanie ciasta:
Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
po jednym zoltka, wymieszac.
Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.
Wykonanie masy:
Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
(ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
i olejek pomaranczowy.
Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
(1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
Smacznego!
Lilla
|