Data: 2002-02-07 06:49:22
Temat: Re: W-Z
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Chcialabym zrobic ciasto w-z, a niestety nie mam dobrego
> przepisu. Moze ktos z grupowiczow dysponuje sprawdzonym
> przepisem. Z gory dziekuje.
Zrobilam kiedys takie ciasto i bylam zadowolona z przepisu,
wiec przypomne go ponownie, bo juz kiedys podawalam go
na grupie.
Wuzetka
Skladniki:
Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
8 lyzek cukru, 2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.
Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.
Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.
Wykonanie ciasta:
Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
po jednym zoltka, wymieszac.
Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.
Wykonanie masy:
Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
(ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
i olejek pomaranczowy.
Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
(1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
Smacznego!
Lilla
|