Data: 2002-03-20 08:33:31
Temat: Wartości odżywcze grzybów
Od: <o...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam i polecam ciekawy tekst na ten temat autorstwa Tadeusza Ruchlewicza
(członka internetowego klubu Darz Grzyb)
Na temat wartości grzybów jako pokarmu można spotkać różne opinie. Niektórzy
nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać
się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i
zawartość substancji pokarmowych różnych gatunków.
Potrawy z grzybów traktowane są jako ciężkostrawne. Należy jednak podkreślić,
że ludzie reagują na potrawy z grzybów w sposób zróżnicowany. Jedni zjadają je
ze smakiem w dużych ilościach, bez szkodliwych następstw, inni miewają
zaburzenia gastryczne a czasem zdarzają się osoby uczulone na grzyby, które nie
mogą ich nigdy spożywać. Potrawy grzybowe należy traktować raczej jako przysmak
niż pożywienie. Przesada w spożywaniu pokarmów tego typu może spowodować nawet
reakcję całkowitego odrzucenia grzybów. Znam osobiście przypadek takiej
reakcji. Dziewczynka pochodząca z biednej, wielodzietnej rodziny, karmiona była
ponad miarę grzybami.... więcej na stronie
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/wartosci_odzywcz
e_grzybow.htm
Proszę o uwagi na ten temat.
Zenit
www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|