Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Watrobka
Date: Thu, 30 Jan 2003 19:19:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <b1bq6i$8oh$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj232.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1043950610 8977 80.50.41.232 (30 Jan 2003 18:16:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Jan 2003 18:16:50 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144806
Ukryj nagłówki
Znow mi wyszlo cos dziwnego aczkolwiek dobrego :-)
Ktos kiedys podawal przepis na watrobke ze szklanka soku
winogronowego(chyba WKN ale nie pamietam). No i ja dzis chcialam to
zrobic. Poszlam u siebie na wiosce po napoj winogronowy ale oczywiscie
nie bylo wiec kupilam jablkowy i juz mi sie przepisu nie chcialo szukac.
Moja improwizacja:
Sklad:
pol kilo watrobek drobiowych
kartonik hortexu z sokiem jablkowym w srodku
1 czerwona cebula
3 cebule biale
jablko
4 lyzki piwa karmi
2 lyzeczki miodu
maka (monka)
sol, pieprz, papryka czerwona
Watrobki oczyscic z blonek, wciepac do talerze i za pomoca dwoch lyzek
wymieszac (wersja dla nie chcacych sie ubrudzic czyli dla mnie normalnie
mozna to lapka wymiedolic).
Niech tak poleza watrobki w spokoju chwil kilka.
Teraz w rondlu, czy tez patelni czy jakims niezbyt wysokim aczkolwiek
szerokim garze rozgrzac troche masla i oliwy pomieszanej, wrzucic tam
pokrojona cebule w piorka, jablko na cieniutkie plasterki i podsmazyc.
Jak sie troszke zrumieni zalac to sokiem z jablek, 4 lyzkami piwa oraz
dodac miod. Zamieszac, skrecic gaz do minimum, przykryc i pojsc do
watrobek.
Na patelni, najlepiej teflonowej rozgrzac troche oleju (mocno rozgrzac,
wciepac tam watrobki, obsmazyc pieknie na zloty kolor, zmniejszyc troche
plomien i smazyc dalej zeby byly zwarte w srodku. W miedzy czasie do
naszego sosu nasypac wg. gustu slodkiej papryki i soli - zamieszac.
Uwaga patrzec zeby sos nie zmniejszyl za bardzo swojej objetosci. Na
watrobki nasypac troche pieprzu, ja lubie sporo i zamieszac.
Jak juz beda watrobki usmazone to dodac do naszego sosiku jablkowego,
wymieszac, przykryc i zostawic na 5 minut. Po tym czasie jest danko
pyszne. Watrobki podajemy z chlebkiem :).
Skladniki na 3 spore porcje.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|