Data: 2003-01-30 18:19:53
Temat: Watrobka
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Znow mi wyszlo cos dziwnego aczkolwiek dobrego :-)
Ktos kiedys podawal przepis na watrobke ze szklanka soku
winogronowego(chyba WKN ale nie pamietam). No i ja dzis chcialam to
zrobic. Poszlam u siebie na wiosce po napoj winogronowy ale oczywiscie
nie bylo wiec kupilam jablkowy i juz mi sie przepisu nie chcialo szukac.
Moja improwizacja:
Sklad:
pol kilo watrobek drobiowych
kartonik hortexu z sokiem jablkowym w srodku
1 czerwona cebula
3 cebule biale
jablko
4 lyzki piwa karmi
2 lyzeczki miodu
maka (monka)
sol, pieprz, papryka czerwona
Watrobki oczyscic z blonek, wciepac do talerze i za pomoca dwoch lyzek
wymieszac (wersja dla nie chcacych sie ubrudzic czyli dla mnie normalnie
mozna to lapka wymiedolic).
Niech tak poleza watrobki w spokoju chwil kilka.
Teraz w rondlu, czy tez patelni czy jakims niezbyt wysokim aczkolwiek
szerokim garze rozgrzac troche masla i oliwy pomieszanej, wrzucic tam
pokrojona cebule w piorka, jablko na cieniutkie plasterki i podsmazyc.
Jak sie troszke zrumieni zalac to sokiem z jablek, 4 lyzkami piwa oraz
dodac miod. Zamieszac, skrecic gaz do minimum, przykryc i pojsc do
watrobek.
Na patelni, najlepiej teflonowej rozgrzac troche oleju (mocno rozgrzac,
wciepac tam watrobki, obsmazyc pieknie na zloty kolor, zmniejszyc troche
plomien i smazyc dalej zeby byly zwarte w srodku. W miedzy czasie do
naszego sosu nasypac wg. gustu slodkiej papryki i soli - zamieszac.
Uwaga patrzec zeby sos nie zmniejszyl za bardzo swojej objetosci. Na
watrobki nasypac troche pieprzu, ja lubie sporo i zamieszac.
Jak juz beda watrobki usmazone to dodac do naszego sosiku jablkowego,
wymieszac, przykryc i zostawic na 5 minut. Po tym czasie jest danko
pyszne. Watrobki podajemy z chlebkiem :).
Skladniki na 3 spore porcje.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|