| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-03 14:52:41
Temat: Weglowodany w jogurcie.W posiadanych przeze mnie tabelach
ilosc weglowodanow w 100 g mleka 3,2 wynosi 4,8g
a jogurcie naturalnym w 100 g 6,2g
Ja jogurt robie sam i chyba w wyniku dzialania bakterii mlekowych nie
przybywa weglowodanów.
Czy ktos z was wie jakie sa wartosci BTW w mleku i jogurcie naturalnym
zrobionym z tegoz mleka.
Co tam sie zmienia?
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-03 15:30:02
Temat: Re: Weglowodany w jogurcie.Arek pisze:
> W posiadanych przeze mnie tabelach
> ilosc weglowodanow w 100 g mleka 3,2 wynosi 4,8g
> a jogurcie naturalnym w 100 g 6,2g
Bo ten jogurt naturalny moze byc domieszkowany mlekiem w proszku. W
wyniku fermentacji ilosc weglowodanow w mleku maleje, nie rosnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-03 15:50:50
Temat: Re: Weglowodany w jogurcie.
Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:efttm3$2me$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W posiadanych przeze mnie tabelach
> ilosc weglowodanow w 100 g mleka 3,2 wynosi 4,8g
> a jogurcie naturalnym w 100 g 6,2g
>
> Ja jogurt robie sam i chyba w wyniku dzialania bakterii mlekowych nie
> przybywa weglowodanów.
>
> Czy ktos z was wie jakie sa wartosci BTW w mleku i jogurcie naturalnym
> zrobionym z tegoz mleka.
> Co tam sie zmienia?
>
Do jogurtu kupowanego w sklepie dodają np. skrobie modyfikowaną w celu
zagęszczenia tegoż ;)
--
oczywiscie przy opisie wynikow nalezy uwzgledniac metodologie. metodologii
innej nie moglo byc inaczej nalezaloby zalozyc okreslony poziom opadow
padajacych o tej samej porze roku z taka sama suma opadow. nie mozna
porownywac ze soba dwa nierownowazne dane (jeden z opadami tropikalnymi, a
inny ze stepu). "stad wynik wynikowi nie rowny. jedyny sensowny sposob
zrobienia tego, bylo uwzglednienia calkowitego zapotrzepowania wodnego.
oczywiscie prowadzi to do
wynikow nie do konca reprezentatywnych, ale inaczej nie mozna." 1maruti1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-03 16:06:42
Temat: Re: Weglowodany w jogurcie.
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usuń)@gazeta.pl> napisał
>
> Do jogurtu kupowanego w sklepie dodają np. skrobie modyfikowaną w celu
> zagęszczenia tegoż ;)
Mnie jogurt kupowany w sklepie nie interesuje gdyz go nie pijam.
Jogurt robie sam z mleka kupowanego w sklepie poprzez dodanie malej ilosci
jogurtu rowniez niestety ze sklepu.
Ja pytalem jak zmienia sie BTW w mleku podczas fermentacji do jogurtu.
Jesli ktos wie to bardzo bym prosil.
Cooler pisal ze ilosc weglowodanow spada a jak jest z bialkiem i tluszczem?
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-04 07:51:43
Temat: Re: Weglowodany w jogurcie.
Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:efu25h$h8a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Cooler pisal ze ilosc weglowodanow spada a jak jest z bialkiem i
tluszczem?
>
No bakterie zjadają cukry mleczne przy okazji rozmnażając się ;) więc pewnie
białko trochę "urośnie" ;) ale czy można to zmierzyć to nie wiem ;P a
tłuszcze to tylko optymalni preferują więc bakterie ich nie ruszaja ;)
--
"Teraz to akurat zastanawiam sie jedynie nad tym, czy jestes normalna,
czy jednak stuknieta." Marcin 'Cooler' Kuliński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |