Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!tethys.csu.net!news-hog.berkeley.edu!newsfeed.berkeley.edu!ucberkeley!sn-xit-0
2!sn-xit-12!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wiosna i deser
Date: Thu, 03 Mar 2005 17:14:15 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 25
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233840
Ukryj nagłówki
U nas juz wiosna. Krokusy, zonkile, rododendrony, niektore drzewa
owocowe sa juz w pelni kwiecia i ptaki urzeduja na lakach, szukajac
starej slomy, mchow i innych materialow do budowania gniazd. Poziomki
ruszyly, i inne ziola pokazuja liscie, chrzan nawet wychynal korone
malutkich lisci, ktore juz sa ostre w smaku. Bardzo je lubie dodawac do
salaty. Dzis postanowilam uczcic wiosne deserem malinowym, ktory jest
tak prosty, ze trudno uwierzyc.
Deser smietanowo-malinowy
4 porcje
200 ml kwasnej smietany
200 ml slodkiej smietanki
cukier waniliowy, lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki cukru
rozmrozone maliny (podzielic na 8 czesci)
Smietany zmieszac z cukrem i wanilia, odstawic na 10 minut, znow
zmieszac. W 4 ladnych pucharkach lub kieliszkach umiescic na dnie po 1/8
rozmrozonych malin, na to wylac po 1/4 mieszanki smietanowej i znow 1/8
malin na wierzch. Odstawic do lodowki na pol godziny lub wiecej.
Smietana stezeje na sztywno. Podac schlodzone, mozna dodatkowo podac
kruche ciastka czy slodkie paluszki wbite w deser.
Magdalena Bassett
|