Data: 2005-03-04 01:14:15
Temat: Wiosna i deser
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
U nas juz wiosna. Krokusy, zonkile, rododendrony, niektore drzewa
owocowe sa juz w pelni kwiecia i ptaki urzeduja na lakach, szukajac
starej slomy, mchow i innych materialow do budowania gniazd. Poziomki
ruszyly, i inne ziola pokazuja liscie, chrzan nawet wychynal korone
malutkich lisci, ktore juz sa ostre w smaku. Bardzo je lubie dodawac do
salaty. Dzis postanowilam uczcic wiosne deserem malinowym, ktory jest
tak prosty, ze trudno uwierzyc.
Deser smietanowo-malinowy
4 porcje
200 ml kwasnej smietany
200 ml slodkiej smietanki
cukier waniliowy, lub 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 lyzki cukru
rozmrozone maliny (podzielic na 8 czesci)
Smietany zmieszac z cukrem i wanilia, odstawic na 10 minut, znow
zmieszac. W 4 ladnych pucharkach lub kieliszkach umiescic na dnie po 1/8
rozmrozonych malin, na to wylac po 1/4 mieszanki smietanowej i znow 1/8
malin na wierzch. Odstawic do lodowki na pol godziny lub wiecej.
Smietana stezeje na sztywno. Podac schlodzone, mozna dodatkowo podac
kruche ciastka czy slodkie paluszki wbite w deser.
Magdalena Bassett
|