Data: 2002-01-24 08:48:26
Temat: Witam
Od: "Catalina" <c...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam Wszystkich. Chyba zacznę jak wszyscy nowi, czytam grupe od jakiegos
czasu, i doszlam do wniosku, ze czas skonczyc z ukrywaniem sie ;-)) Gotowac
umiem niezle. Moj Pan twierdzi, ze go tucze - bo wszystko jest tak dobre, ze
nie da sie zostawic nic na talerzu. Oczywiscie zdarzaj sie mi wpadki typu
nie posolone ziemniaki lub przesolone, przypalona buleczka, ale to nic ;-))
W ramach wkupnego mam dla Was dwa przepisy na kurczaka, diametralnie rozne
wiec chyba dla kazdego bedzie cos milego ;-))
1. Kurczak z warzywami:
8 kawalkow kurczaka (palki, lub po prostu kawalki)
1 wloszczyzna
2 cebule - chyba ze ktos lubi duzo cebuli
0,75 kg pieczarek - tez mozna ich ilosc zwiekszyc
smietana
natka pietruszki
zielne, listek laurowy, przyprawy
ryz
Kurczka ugotowac ze starta wloszczyzna, (razem z pokrojonym porem), udusic
pokrojone pieczarki, oddzielnie podsmazyc cebulke. Ryz tez nalezy ugotowac.
Wyjmujemy kurczaka z bulionu, odcedzamy bulion od warzyw. A potem do
zarodopornego naczynia wkladamy kurczaka, na niego kladziemy cebulke,
pieczarki, jarzynki. Wszystko polewamy smietana - najlepsza jest gesta i
kwasna, na to natka i do piekarnika na jakeis 20 minut coby przszlo jedno
drugim. Podaje sie to z ryzem i bulionem do picia.
Delikatne i smaczne. Bulion specyficzny w smaku bo mocno jarzynowy i raczej
slodki jest.
2 Kurczak po baskijsku:
kawałki kurczaka
zielona, zolta, czerwona papryka
2 cebule
2 puszki pomidorow - lub swieze pomidory
czosnek
przyprawy
Kurczaka obsmazamy na rumiano, pokrojona papryke dusimy, czosnek i cebule
podsmazamy, pomidory tez nalezy poddusic. A potem do jednego garnka kurczak
i wymieszane warzywa. Poddusic razem. Ja lubie do tego albo ryz albo
podsmazone ziemniaczki. W ramach surowki salata z sosem musztarowym.
Smacznego
--
--
Catalina
GG # 186839
ICQ # 54287160
|