Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aga" <n...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Witam!!!
Date: Thu, 11 Apr 2002 21:49:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <a94pgh$ier$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.76.59.14
X-Trace: news.tpi.pl 1018554705 18907 213.76.59.14 (11 Apr 2002 19:51:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Apr 2002 19:51:45 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103599
Ukryj nagłówki
Mam na imię Agnieszka.
Od dłuższego czasu was podglądam i chciałam wam podziękować za ostatnie
przepisy na omlety. Moje dwie córki niejadki zjadły w końcu kolację bez
marudzenia.
A teraz chyba czas na wkupne:
Będzie to potrawa z łososia, która na wszelkich imprezach najszybciej znika.
" Fu-fu"- niewiem czemu, bo jest pyszna jeśli ktoś lubi surową rybę.
Składniki:
1 kg łososia
2 papryki najlepiej dwa kolory- pokroić w kostkę drobno
5 ogórków konserwowych- to samo
2-3 cebule-również- można sparzyć
mały pęczek natki pietruszki - koniecznie--pokroić
sok z jednej cytryny
przyprawa typu maggi
sól, pieprz, 1/3 szk.. oleju
Przygotowanie:
Łososia jeśli świeży przemrozić jedną dobę (zabija zapach ryby). Kiedy
zacznie się lekko rozmrażać, ostrym nożem ścinać jak najcieńsze płatki,
kiedy jest jeszcze twardy to jest bardzo łatwe.
Następnie układać w głębokiej misce warstwy:
łosoś,cebula, ogórek, papryka, natka, każdą warstwę skropić cytryną, maggi,
posolić ostrożnie, popieprzyć.
i tak do wyczerpania składników. Pozostawić w lodówce na 2-3 godz. Następnie
polać olejem i wymieszać doprawić do smaku, z solą ostrożnie bo ogórki słone
i maggi też, pieprzu nie żałować może być biały.
Łosoś kiedy się rozmraża przyjmuje smaki od dodatków, ale tak stopniowo,
wiec chyba dlatego te warstwy.
Smacznego
W razie wątpliwości pytać.
Agnieszka
|