Data: 2002-04-11 19:49:33
Temat: Witam!!!
Od: "Aga" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam na imię Agnieszka.
Od dłuższego czasu was podglądam i chciałam wam podziękować za ostatnie
przepisy na omlety. Moje dwie córki niejadki zjadły w końcu kolację bez
marudzenia.
A teraz chyba czas na wkupne:
Będzie to potrawa z łososia, która na wszelkich imprezach najszybciej znika.
" Fu-fu"- niewiem czemu, bo jest pyszna jeśli ktoś lubi surową rybę.
Składniki:
1 kg łososia
2 papryki najlepiej dwa kolory- pokroić w kostkę drobno
5 ogórków konserwowych- to samo
2-3 cebule-również- można sparzyć
mały pęczek natki pietruszki - koniecznie--pokroić
sok z jednej cytryny
przyprawa typu maggi
sól, pieprz, 1/3 szk.. oleju
Przygotowanie:
Łososia jeśli świeży przemrozić jedną dobę (zabija zapach ryby). Kiedy
zacznie się lekko rozmrażać, ostrym nożem ścinać jak najcieńsze płatki,
kiedy jest jeszcze twardy to jest bardzo łatwe.
Następnie układać w głębokiej misce warstwy:
łosoś,cebula, ogórek, papryka, natka, każdą warstwę skropić cytryną, maggi,
posolić ostrożnie, popieprzyć.
i tak do wyczerpania składników. Pozostawić w lodówce na 2-3 godz. Następnie
polać olejem i wymieszać doprawić do smaku, z solą ostrożnie bo ogórki słone
i maggi też, pieprzu nie żałować może być biały.
Łosoś kiedy się rozmraża przyjmuje smaki od dodatków, ale tak stopniowo,
wiec chyba dlatego te warstwy.
Smacznego
W razie wątpliwości pytać.
Agnieszka
|