Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "mike_cz" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Witam
Date: Mon, 19 Aug 2002 10:45:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <ajqb7c$sm9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: plus41.polkomtel.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029746732 29385 212.2.96.168 (19 Aug 2002 08:45:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Aug 2002 08:45:32 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120853
Ukryj nagłówki
Czytuję Waszą grupę od jakiegoś czasu (czasami nawet wykorzystuję Wasze
przepisy/porady).
Chyba przyszedł czas aby się ujawnić
Jestem Michał (mike) mieszkam w Łodzi. W domu generalnie gotuje moja żona
ale ja coraz częściej zaczynam 'zaglądać' do kuchni :))))))
Jestem ogromnym fanem kawy (zwłaszcza parzonej ciśnieniowo)
Na początek coś ode mnie (mam nadzieję, że nie powiecie, że było :)))
Kalafior w sosie pomarańczowo-curry
1. kalafior,
2. szklanka soku pomarańczowego,
3. poł szklanki bulionu,
4. 2 łyżki (można dodać trochę mniej) curry,
5. poł szklanki śmietany,
6. zasmażka,
7. 1 pomarańcza
8. natka pietruszki, sól, cukier,
Do garnka wlać sok, bulion i dodać curry - gotować pod przykryciem 10 min.
W międzyczasie podzielić umytego kalafiora na cząstki wrzucić do wrzątku (2
łyżeczki soli i cukru oraz łyżka mleka) i gotować przez 15 min.
Pomarańczę umyć i obrać skórkę w cieniutkie paseczki. Plasterki pomarańczy
ułożyć w salaterce, położyć odcedzonego kalafiora.
Do sosu dodać zasmażkę i pół szkalanki śmietany, przyprawić do smaku,
zagotować. Polać kalafiora sosem, posypać natką pietruszki i przybrać
paskami pomarańczy.
Razem z żoną zjedliśmy to na kolację chociaż bardziej pasowałoby to do
jakiegoś mięska.
mike
|