Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wkupne-zupa krem z brukselki dla leniwych
Date: Wed, 31 Oct 2001 18:22:41 +0100
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 1206
Message-ID: <9rpcig$354$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: misiu.wieczysta.krakow.pl
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1004549521 3236 213.25.34.4 (31 Oct 2001 17:32:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Oct 2001 17:32:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77909
Ukryj nagłówki
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za powitanie.Dziś podaję przepis na zupę krem z brukselki z
curry. Niezbyt dokładny wagowo ale wszystko robię na oko.
10-15 dkg boczku chudego ( w orginalnym przepisie był bekon- za drogi)
ok. 80 dkg ziemniaków
wywar z rosołu ( ja robię go z kostki Knora) ok 1l
2 opakowania brukselki mrożonej ( jak ktoś ma czas 1 kg świeżej-ale to
obieranie!!!)
2 łyżki curry ostre ( może być wersja z łagodnym dla delikatnego
podniebienia)
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w garnku - zeszklić, dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki i curry,chwilę podsmażyć, nie za długo bo curry staje się
gorzkie.dolać rosół.Gotować aż ziemniaki będą pół- miękkie, dodać brukselkę,
gotować do miękkości. Zupę zmiksowć najlepiej robotem ręcznym, jak ktoś lubi
może przetrzeć.Dodać śmietany,doprawić soląi pieprzem.Dosalam na końcu bo,
po pierwsze knor jest dość słony a poza tym, ja dodaję w trakcie gotowania
vegetę.
Podaję z groszkiem ptysiowym, ale całkiem dobrze pasuje grzanka z czosnkiem.
Zupa ma być gęsta.Smacznego!
Zupka cacy- ulubiona mojego zięcia a to najwyższy sędzia.
Pozdrawiam;-)))
Ramzes
|