Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!
news.lublin.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wspaniała Zupa
Date: Fri, 25 Oct 2002 07:45:13 +0200
Organization: lubman
Lines: 34
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: urzad-skarbowy.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1035524781 2889 212.182.66.42 (25 Oct 2002 05:46:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Oct 2002 05:46:21 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (WinNT; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131522
Ukryj nagłówki
Wczoraj zrobiłam pyszną zupę. Nawet garnek został dokładnie przez moje
dzieci nie lubiące zup wyskrobany i "wylizany"
Ponizej podaję przepis :
Uwaga : ( ja robiłam z pół porcji i wystarczyło dla 7 osób z dokładką
podawana w kokilkach - małych miseczkach)
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
2 serki topione Hochland śmietankowe,
2 serki topione Hochland ziołowe,
por,
4 średnie cebule,
woda,
1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jełśi ktoś używa warzyw
gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
oczywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej sie
zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
zupka gotowa.
Podajemy z pieczywem lub z grzankami
SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
dobrze posilić.
Z pozdrowieniami aniab
|