Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!newsfeed.silweb.pl
!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wspomnienie z Bulgarii
Date: Wed, 12 Jun 2002 18:05:18 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 41
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <ae7rgc$ers$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1252"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1023897932 15228 213.146.32.135 (12 Jun 2002 16:05:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2002 16:05:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112079
Ukryj nagłówki
Wrocilem wlasnie z tego pieknego kraju i chcialem sie podzielic wrazeniami.
Otoz tzw. poziom przecietny gastronomii jest znacznie wyzszy od przecietnej
polskiej mimo, ze kraj biedniejszy. Na ogol bez ryzyka mozna sie zywic w
barach zwany topla zakuska lub byrza zakuska czyli tamtejszych fastfodach z
narodowa kuchnia. Zdarzaja sie co prawda niewypaly ale nie takiej jak w
Polsce typu pizza z mrozonki zalana ketchupem. Typowo bulgarskie dania czyli
szposka salta, kufte, giuwecz czy kebabcze na ogol wszedzie sa dobrze
przprawione. Sam wykonalem wczoraj giuwecz czyli zapekanke miesno-warzywna i
wszystkim smakowala wiec podaje przepis. Nie podaje gramatury gdyz mozna
rozmaicie komponowac ilosci skladnikow.
Mieso objetnie jakie
paryka
cebula
Ajwar a nalepiej lutenica ale w Polsce ciezka do kupienia
twarog, w Polsce trzeba uzyc fety bo bulgarski jest nieosiagalny
jajka
pomidory
ser zolty
pieczarki
olej
Giuwecze przyzrdza sie w specjalnych garnuszkach zwanych giuweczete. Sa one
z gliny i maja okolo 3/4 litra pojemnosci. Mozna jednak uzyc dowonych innych
glinianych naczyn z pokrywka. Dla kazdego biesiadnika giuwecze przyrzadza
sie w osobnym garnuszku. Na dno wlewamy odrobine oliwy i na tarce sciarmy
pomidory, potem ukladamy warstwami pokorjone w kostke mieso, papryke,
pieczarki, cebule i dodajemy lutenice lub ajwar rozcienczone z woda. Na
wierzch scieramy fete. Przykryte wstawiamy do piekarnika na okolo godzine na
200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywke i robimy w zapieknce
zaglebienie w ktore wijamy jajko na wierzch ukladamy plastrek pomidora i
posypujemy tartym zoltym serem. Kiedy jajko sie zetnie podajemy na stol.
A teraz pare uwag o przyprawianiu. Ja uzylem procz soli i pieprzu oraz
ostrej papryki, przypraw przywiezionych z Bulgarii. Jest to czubryca bedaca
odpowiednikiem naszego czabru oraz dwie nie majace chyba odpowiednikow.
Pierwsza z nich nazywa sie dzodzen i troche przypomina miete wiec chyba
mozna jej uzyc zamiast, druga to diewiesil, ktory nie przpomina mi nic co
znam ale mozna sie bez niego obyc
Czarek
|