Data: 2002-06-12 16:05:18
Temat: Wspomnienie z Bulgarii
Od: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wrocilem wlasnie z tego pieknego kraju i chcialem sie podzielic wrazeniami.
Otoz tzw. poziom przecietny gastronomii jest znacznie wyzszy od przecietnej
polskiej mimo, ze kraj biedniejszy. Na ogol bez ryzyka mozna sie zywic w
barach zwany topla zakuska lub byrza zakuska czyli tamtejszych fastfodach z
narodowa kuchnia. Zdarzaja sie co prawda niewypaly ale nie takiej jak w
Polsce typu pizza z mrozonki zalana ketchupem. Typowo bulgarskie dania czyli
szposka salta, kufte, giuwecz czy kebabcze na ogol wszedzie sa dobrze
przprawione. Sam wykonalem wczoraj giuwecz czyli zapekanke miesno-warzywna i
wszystkim smakowala wiec podaje przepis. Nie podaje gramatury gdyz mozna
rozmaicie komponowac ilosci skladnikow.
Mieso objetnie jakie
paryka
cebula
Ajwar a nalepiej lutenica ale w Polsce ciezka do kupienia
twarog, w Polsce trzeba uzyc fety bo bulgarski jest nieosiagalny
jajka
pomidory
ser zolty
pieczarki
olej
Giuwecze przyzrdza sie w specjalnych garnuszkach zwanych giuweczete. Sa one
z gliny i maja okolo 3/4 litra pojemnosci. Mozna jednak uzyc dowonych innych
glinianych naczyn z pokrywka. Dla kazdego biesiadnika giuwecze przyrzadza
sie w osobnym garnuszku. Na dno wlewamy odrobine oliwy i na tarce sciarmy
pomidory, potem ukladamy warstwami pokorjone w kostke mieso, papryke,
pieczarki, cebule i dodajemy lutenice lub ajwar rozcienczone z woda. Na
wierzch scieramy fete. Przykryte wstawiamy do piekarnika na okolo godzine na
200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywke i robimy w zapieknce
zaglebienie w ktore wijamy jajko na wierzch ukladamy plastrek pomidora i
posypujemy tartym zoltym serem. Kiedy jajko sie zetnie podajemy na stol.
A teraz pare uwag o przyprawianiu. Ja uzylem procz soli i pieprzu oraz
ostrej papryki, przypraw przywiezionych z Bulgarii. Jest to czubryca bedaca
odpowiednikiem naszego czabru oraz dwie nie majace chyba odpowiednikow.
Pierwsza z nich nazywa sie dzodzen i troche przypomina miete wiec chyba
mozna jej uzyc zamiast, druga to diewiesil, ktory nie przpomina mi nic co
znam ale mozna sie bez niego obyc
Czarek
|