« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-06 17:08:38
Temat: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkoptNiedawno nabylem frytkownice. Taka przyzwoita.
Na poczatku kupowalem mrozone frytki (glownie McCain 123) i bylo ok.
Postanowilem jednak samemu obierac ziemniaki i kroic je w paski (wiem co
jem :)
Niestety takie, swiezo pokrojone frytki, sa bardzo tluste i raczej
gumowate niz chrupkie. Co zrobic, zeby nie nasiakaly tak tluszczem
(smaze przy 190° i to max dla mojej frytkownicy) i byly chrupkie.
Oczywiscie frytki wkladam do oleju rozgrzanego na maksa.
Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu.
Na biszkopt nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z
cukrem, usztywniczem i oraznadka malinowa. W ta polewe wtykam mrozone
maliny albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
nazywa).
Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
(tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu.
Ma ktos jakis pomysl?
Moze jakas warstwa (z czego) oddzielajaca biszkopt od srednio-plynnej
polewy?
MOze polukrowac biszkopt. Juz wole suchy biszkopt niz taka ciape...
Pomocy! :)
--
topek-> jak zawsze pozdrawiający
Przyszedł raz Breżniew, w dzień do fryzjera,A fryzjer uje*ał mu rękę,
Tyle jest spraw na tym świecie poważnych, by o nich napisać piosenkę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-06 17:33:27
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
"topek" <t...@p...pl> wrote in message
news:468e7717@news.home.net.pl...
Pokrojone ziemniaki na moment zanurzyć we wrzątku - obsuszyć - dopiero wtedy
na olej.
Biszkopt - warstwę zewnątzna ściąć cieniutko nożem - nie będzie się
rozwarstwiał, posmarować kremem, ale z masła, a nie śmietany jako warstwę
rozdzielającą, na to owoce i galaretkę, a dopiero na wierzch bitą
śmietanę...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-06 17:45:09
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkoptW piękny wiosenny poranek dnia Fri, 06 Jul 2007 19:08:38 +0200, istota
zwiewna znana jako topek napisała:
> Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu. Na biszkopt
> nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z cukrem,
> usztywniczem i oraznadka malinowa. W ta polewe wtykam mrozone maliny
> albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
> nazywa).
Nie zalewaj mrożonych, tylko świeże lub już odmrożone i nie takie
cieknące, odsącz nieco. A najlepiej jednak świeże, teraz sezon w pełni.A
galaretka powinna już być prawie całkiem ścięta, a nie całkiem płynna. I
ta oranżadka - po co takie sztuczydło pakować dodatkowo? owoce nadadzą
smak śmietanie wystarczająco.
> Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
> (tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu. Ma ktos
> jakis pomysl?
> Moze jakas warstwa (z czego) oddzielajaca biszkopt od srednio-plynnej
> polewy?
Jak się zastosujesz do powyższych rad, to nie powinno być problemu.
Pozdrawiam,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-06 18:28:53
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopttopek wrote:
> Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu.
> Na biszkopt nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z
> cukrem, usztywniczem i oraznadka malinowa.
Nie dodawaj oranzadki - smak chemikaliow zabije naturalny smak owocow
>W ta polewe wtykam mrozone
> maliny albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
> nazywa).
> Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
> (tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu.
> Ma ktos jakis pomysl?
Owszem. Zrob jedna galaretke, do ktorej uzyjesz polowe albo i mniej
wody, niz w przepisie na pudelku. Gdy zacznie gestniec, tzn. gdy bedzie
konsystencji surowego bialka, zalej nia wierzch biszkoptu. Po
zastygnieciu ta "sztywna" galaretka stworzy to cos w rodzaju bariery. Na
to uloz odsaczone owoce i zalej masa smietankowa, a na wierz znow
"sztywna" galaretke.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-06 19:24:22
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
>
> Owszem. Zrob jedna galaretke, do ktorej uzyjesz polowe albo i mniej
> wody, niz w przepisie na pudelku. Gdy zacznie gestniec, tzn. gdy bedzie
> konsystencji surowego bialka, zalej nia wierzch biszkoptu. Po
> zastygnieciu ta "sztywna" galaretka stworzy to cos w rodzaju bariery. Na
> to uloz odsaczone owoce i zalej masa smietankowa, a na wierz znow
> "sztywna" galaretke.
>
>
> MB
Ten Tortenguß ma konsystencje cos pomiędzy galaretką a kisielem (identyczna
konsystencję i smak ma o ile dobrze pamiętam Frużelina). Kiedyś próbowałam z
mniejszą ilością wody robić Tortenguß konsystencja była właściwie taka sama.
Myslę że lepiej zastosowac zwykłą galaretkę.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-10 12:50:12
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:138t2f77t685c50@corp.supernews.com...
> zastygnieciu ta "sztywna" galaretka stworzy to cos w rodzaju bariery.
ponaddźwiękowej! *)
eni
---
*) no wiadomo pierdzieć nie należy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |