Date: Fri, 06 Jul 2007 19:08:38 +0200
From: topek <t...@p...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025
Thunderbird/1.5.0.8 Mnenhy/0.7.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-4, 2007-07-06), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
NNTP-Posting-Host: 84.57.33.212
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1183741719 84.57.33.212 (6 Jul 2007 19:08:39 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 29
X-Authenticated-User: topek.post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.h
ome.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298497
Ukryj nagłówki
Niedawno nabylem frytkownice. Taka przyzwoita.
Na poczatku kupowalem mrozone frytki (glownie McCain 123) i bylo ok.
Postanowilem jednak samemu obierac ziemniaki i kroic je w paski (wiem co
jem :)
Niestety takie, swiezo pokrojone frytki, sa bardzo tluste i raczej
gumowate niz chrupkie. Co zrobic, zeby nie nasiakaly tak tluszczem
(smaze przy 190° i to max dla mojej frytkownicy) i byly chrupkie.
Oczywiscie frytki wkladam do oleju rozgrzanego na maksa.
Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu.
Na biszkopt nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z
cukrem, usztywniczem i oraznadka malinowa. W ta polewe wtykam mrozone
maliny albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
nazywa).
Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
(tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu.
Ma ktos jakis pomysl?
Moze jakas warstwa (z czego) oddzielajaca biszkopt od srednio-plynnej
polewy?
MOze polukrowac biszkopt. Juz wole suchy biszkopt niz taka ciape...
Pomocy! :)
--
topek-> jak zawsze pozdrawiający
Przyszedł raz Breżniew, w dzień do fryzjera,A fryzjer uje*ał mu rękę,
Tyle jest spraw na tym świecie poważnych, by o nich napisać piosenkę
|