Data: 2007-07-06 17:45:09
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
Od: Felinity <f...@A...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W piękny wiosenny poranek dnia Fri, 06 Jul 2007 19:08:38 +0200, istota
zwiewna znana jako topek napisała:
> Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu. Na biszkopt
> nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z cukrem,
> usztywniczem i oraznadka malinowa. W ta polewe wtykam mrozone maliny
> albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
> nazywa).
Nie zalewaj mrożonych, tylko świeże lub już odmrożone i nie takie
cieknące, odsącz nieco. A najlepiej jednak świeże, teraz sezon w pełni.A
galaretka powinna już być prawie całkiem ścięta, a nie całkiem płynna. I
ta oranżadka - po co takie sztuczydło pakować dodatkowo? owoce nadadzą
smak śmietanie wystarczająco.
> Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
> (tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu. Ma ktos
> jakis pomysl?
> Moze jakas warstwa (z czego) oddzielajaca biszkopt od srednio-plynnej
> polewy?
Jak się zastosujesz do powyższych rad, to nie powinno być problemu.
Pozdrawiam,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
|