Data: 2007-07-06 18:28:53
Temat: Re: Z jakich ziemniakow frytki i czym zabezpieczyc biszkopt
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
topek wrote:
> Inne pytanie tyczy sie ciasta ktorego spod jest z biszkoptu.
> Na biszkopt nalewam mieszanine creme fraiche i smietany zmieszanej z
> cukrem, usztywniczem i oraznadka malinowa.
Nie dodawaj oranzadki - smak chemikaliow zabije naturalny smak owocow
>W ta polewe wtykam mrozone
> maliny albo truskawki i zalewam galaretka (Tortenguß sie to z niemiecka
> nazywa).
> Problem jest taki ze takie ciasto po kilku godzinach skutecznie namoczy
> (tak zmoczy, nie zwilzy) biszkopt i robi sie ciapa z biszkoptu.
> Ma ktos jakis pomysl?
Owszem. Zrob jedna galaretke, do ktorej uzyjesz polowe albo i mniej
wody, niz w przepisie na pudelku. Gdy zacznie gestniec, tzn. gdy bedzie
konsystencji surowego bialka, zalej nia wierzch biszkoptu. Po
zastygnieciu ta "sztywna" galaretka stworzy to cos w rodzaju bariery. Na
to uloz odsaczone owoce i zalej masa smietankowa, a na wierz znow
"sztywna" galaretke.
MB
|