Data: 2003-07-02 10:31:40
Temat: Zapiekane Grzyby-pychaaaaa
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
80 dag grzybów,
3 dag tłuszczu,
5 dag cebuli,
sól,
pieprz,
1/8 l śmietany,
4-6 dag sera tylżyckiego,
2 dag masła,
2 dag tartej bułki.
Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokrajać, mniejsze
pozostawić w całości. Dusić do miękkości z tłuszczem,
obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos
odparować, do grzybów dodać sól i pieprz, wymieszać,
ułożyć w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalać
śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą
zrumienioną bułką, skropić masłem. Wstawić do
piekarnika i zapiec dosłownie kilka minut, żeby ser się ładnie roztopił
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
PS Te miary są z przepisu, ale spokojnie można je zmieniać, jak kto lubi.
Dodam jeszcze, że grzyby można zastąpić, a raczej za grzyby swobodnie można
uznać pieczarki. Do tego młode kartofelki, albo makaron. Zapomnicie o innych
daniach!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|