Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zapiekanka a la sernik "Kuchnia Bożenki" :o)
Date: Tue, 23 Oct 2001 00:08:26 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 45
Message-ID: <9r25cu$bat$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9qu9jf$3t7$1@news.tpi.pl> <9qvia5$iip$1@sunsite.icm.edu.pl>
<9qvo3g$akb$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1003788510 11613 148.81.93.2 (22 Oct 2001 22:08:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Oct 2001 22:08:30 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76008
Ukryj nagłówki
> Dawaj Bozenko przepisy na te dwa ustrojstwa :)))))))))))
A wiec podaje pod warunkiem, ze jezeli bedziesz miala jakies nowe pomysly,
to natychmiast je wklepiesz :o)
1. Placki z twarogiem - dziecinnie proste i banalne (az wstyd podawac)
Do zwyklego ciasta plackowego (2 jajka ubic z sola i cukrem zwyklym i
waniliowym + maka + mleko. Powinno byc jak gesta smietana) dodac roztarty
widelcem twarog i usmazyc. To by bylo tyle. Sa pulchne i miekkie. Czasami
dodaje np. troche jablka, juz od dawna mam pomysl aby dodac rodzynki, ale
jeszcze jakos nie sprobowalam.
2. Zapiekanka a la sernik na kolacje :o) - z kuchni litewskiej.
(musialam zajrzec do ksiazki o litewskiej kuchni, aby podac sensowne
proporcje, bo dla mnie oko jest najlepsza miara ;o) ).
Proporcje z ksiazki ;o)
1/2 kg twarogu, 4 jajka, 50-100 gr masla, 2-3 lyzki cukru, 2-3 lyzki kaszy
manny (niegotowanej), 1/2 szkl. smietanki (ja daje zazwyczaj mleko),
szczypta soli.
Ja dodaje jeszcze cukier waniliowy, aromat i rodzynki (wczesniej namoczone)
i zastanawiam sie co by bylo, gdybym dodala jeszcze np. warstwe maku,
przygotowanego jak na makowiec.
Rodzynki zalewam goraca woda, kasze manna zalewam mlekiem i zostawiam na
jakis czas (tak ok. 30-45 min.). Zoltka ucieram z cukrem i cukrem
waniliowym, dodaje twarog (nie musi byc 2 razy mielony jak na sernik :o))
wystarczy dobrze rozgnieciony widelcem), miekkie roztarte lub drobno
posiekane maslo, kasze manna. Calosc dobrze ucieram i mieszam. Dodaje ubite
bialka i rodzynki, delikatnie mieszam. Potem wykladam do "upapranej" w masle
i tartej bulce formy i zapiekam tak ok. 30-45 min w piekarniku (ok 200C).
Polecam na goraco z konfiturkami. Mniamm...
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|