« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-10-14 17:40:37
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu niedziela, 14 października 2012 16:19:53 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> Po niedawnych tu dysputach na temat smażonego sera, postanowiłam sobie
>
> "nastawić" ser do usmażenia. Kilka dni stoi w cieple, musiałam go trochę
>
> przykryć (folią spożywczą), bo zaczęły do niego lgnąć owocówki. Zapach
>
> ma już kwaśno-gorzki, ale - co mnie zdziwiło - nabrał takiego nalotu
>
> (kropeczek) w kolorze łososiowym. Wydawało mi się, że powinien się robić
>
> żółtawy, a nie łososiowy. Coś nie tak z serem, czy ze sposobem kiśnięcia?
>
>
>
> Ewa
A w twoim stanie to wskazane? ;-)
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-10-14 17:43:44
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu 2012-10-14 18:26, Aicha pisze:
> W dniu 2012-10-14 17:20, medea pisze:
>
>>> Można zaryzykować dalszą zabawę
>>
>> Czyli już go smażyć, czy jeszcze zostawić?
>> Fermentu w każdym razie nie czuję.
>
> Jeśli jest już mniej więcej płynny, to tak. Tylko bym usunęła te kropki.
Usunąć kropek nie mam szans, bo są bardzo malutkie i ich dużo.
W takim razie wyrzucę, może faktycznie ten ser niezbyt dobry był.
Z jakiego Ty robisz?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-10-14 17:44:09
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu 2012-10-14 19:25, Qrczak pisze:
>
> Będziesz mieć nie tylko topiony ale i pleśniowy. Podwójna korzyść!
To nie jest pleśń.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-10-14 17:45:24
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu 2012-10-14 19:40, Stalker pisze:
>
> A w twoim stanie to wskazane? ;-)
Mam nadzieję, że smażenie wybije wszystko, co ewentualnie niewskazane. ;)
Ale chyba wyrzucę ten ser, skoro tak nie powinien wyglądać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-10-14 17:45:51
Temat: Re: Zgliwiały serDnia 2012-10-14 19:33, obywatel Aicha uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-14 19:25, Qrczak pisze:
>
>>> Zapach
>>> ma już kwaśno-gorzki, ale - co mnie zdziwiło - nabrał takiego nalotu
>>> (kropeczek) w kolorze łososiowym. Wydawało mi się, że powinien się robić
>>> żółtawy, a nie łososiowy. Coś nie tak z serem, czy ze sposobem
>>> kiśnięcia?
>>
>> Będziesz mieć nie tylko topiony ale i pleśniowy. Podwójna korzyść!
>
> E, nie, grudka pleśni u mnie była normalna. Znaczy, zielona. Usunęłam i
> poddałam dalszej obróbce (tak, wiem, wątroba mi zmurszeje i zaraz umrę).
> Za to Torulopsis glabrata i inne tam Rhodotorule są śliczne ;)
Nie wiem, nie znam się. Sery pleśniowe (wszystkie) uwielbiam, ale z
jedzeniem muszę być ostrożna.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-10-14 17:47:06
Temat: Re: Zgliwiały serDnia 2012-10-14 19:40, obywatel Stalker uprzejmie donosi:
>
> A w twoim stanie to wskazane? ;-)
A co, odmówisz?
Myszy Ci się zalęgną!
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-10-14 18:22:39
Temat: Re: Zgliwiały serDnia Sun, 14 Oct 2012 19:45:24 +0200, medea napisał(a):
> Mam nadzieję, że smażenie wybije wszystko, co ewentualnie niewskazane. ;)
Jeno toksyny zostaną... a o nie chodzi właśnie w "niewskazaniu"...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-10-14 19:11:00
Temat: Re: Zgliwiały serDnia 2012-10-14 19:44, obywatel medea uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-14 19:25, Qrczak pisze:
>>
>> Będziesz mieć nie tylko topiony ale i pleśniowy. Podwójna korzyść!
>
> To nie jest pleśń.
Szkoda. Miałabyś wyżej wymienione.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-10-15 06:48:09
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu 2012-10-14 21:11, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-10-14 19:44, obywatel medea uprzejmie donosi:
>> W dniu 2012-10-14 19:25, Qrczak pisze:
>>>
>>> Będziesz mieć nie tylko topiony ale i pleśniowy. Podwójna korzyść!
>>
>> To nie jest pleśń.
>
> Szkoda. Miałabyś wyżej wymienione.
Nie jest wykluczone, jak podpowiada Aicha. Ale mnie to bardziej
wyglądało, jakby ten ser się równomiernie spocił na różowo.
Nic to, już go wyrzuciłam. Kupię kawałek nowego, innego, i zobaczymy jak
ten się będzie zachowywał.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-10-15 06:49:30
Temat: Re: Zgliwiały serW dniu 2012-10-15 08:48, medea pisze:
> W dniu 2012-10-14 21:11, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-10-14 19:44, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2012-10-14 19:25, Qrczak pisze:
>>>>
>>>> Będziesz mieć nie tylko topiony ale i pleśniowy. Podwójna korzyść!
>>>
>>> To nie jest pleśń.
>>
>> Szkoda. Miałabyś wyżej wymienione.
>
> Nie jest wykluczone
choć wolę z niebieską pleśnią ;)
> , jak podpowiada Aicha. Ale mnie to bardziej wyglądało, jakby ten ser
> się równomiernie spocił na różowo.
> Nic to, już go wyrzuciłam. Kupię kawałek nowego, innego, i zobaczymy
> jak ten się będzie zachowywał.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |