From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zgubilam cos i znalazlam cos innego
Date: Mon, 19 Nov 2001 16:22:36 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <4...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 57
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-onlin
e.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!out.
nntp.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82621
Ukryj nagłówki
Pare lat wstecz zrobilam eksperymentalne swiateczne ciasteczko
wloskie....
w tym roku JUZ mnie nosi swiatecznie (chyba po taz pierwszy raz w
zyciu az tak...dziwne...)....
no i zaczelam szperac wpapierzyskach kuchennych i nic...wcielo
przpeisik. wiec polecialam na wierny Internet i znalazlam
przpeis, ktory zrobie, bo mi sie podoba i przypomina tamto.
ciasteczko nazywa sie
PANFORTE
i rzeczywisciejest mocarne! wtedy jak zrobilam, to bylomale
cienkie iniepozorne, a zaloze ze jakby spadlo komus na noge, to
bez bandazy i kwasnej wody by sie nie obylo!!
Jets to ciasteczko trwale, bo wlasnie przeczytalam, ze na
krucjaty takie sobie zabierali do pogryzania.....
20dkg migdalow
30dkg orzechow wloskich
85g maki
25g kakao
szczypta mielonych gozdzikow
lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki startej galki muszk.
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow
150g takich roznych kandyzowanych owockow - wisienki, etc
150g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100g miodu plynnego
150g cukru (jeszcze lepiej jak jest taki nie brazowy ani calkiem
bialy, ale bialy tego nie popsuje)
papier ryzowy (ja uzylam wafla)
cukier puder wymieszany z cynamonem
Uprazyc migdaly i wloskie orzechy (na patelni uwazajac by nie
przypalic, albo na blaszce - 10 min wystarczy)
Posiekac - byle jak.
Wymieszac orzechy ze zproszkowanymi rzeczami, dodac owocki.
Miod podgrzac z cukrem - gotowac powolutku az takie bardziej
gumiaste, a nie syrop jeszcze.
Dodac to suche i dobrze
Okragla blaszke (ca 20c) wylozyc papierrem ryzowym/waflem.
Wylozyc na to miksture, dobrze uplaskac i przygniesc.
Siup! - do piekarnika 190 stopni na 1/2 godz. po wyjeciu - bedzie
plaskie oczywiscie. obsypac cukrem-pudrem z kako, dac ostygnac.
daje sie to jesc pokrojone w dosc cienkie trojkaty, bo ciezkie
jak cholera, ale bardzo wykwintne. zapycha. dobre dla gosci, bo
wyglada tez ciekawie. na pewno zrobie na te swieta.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|