« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-17 16:04:09
Temat: Ziemniaki.Witam,
chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku
ugotowanych ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię
ziemniaki na obiad, to nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości.
Czy jest jakaś przyprawa, która tym ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy
smak?
--
s.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-17 16:23:09
Temat: Re: Ziemniaki."Piegus" <n...@g...pl> wrote in message
news:cpv009$38h$1@inews.gazeta.pl...
> chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku ugotowanych
> ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię ziemniaki na obiad, to
> nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości. Czy jest jakaś przyprawa, która tym
> ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy smak?
10 deko boczku usmazonego z cebulka i na koniec duzy peczek koperku drobno
pociapanego.
Latorosle kochane podaja ziemniaki barwione na niebiesko lub zielono w zaleznosci od
sezonu. Barwniki spozywcze smaku co prawda nie zmieniaja ale reakcja psychologoczna
jedzacych jest mega!
:-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 17:55:19
Temat: Re: Ziemniaki.Piegus napisal(a):
>chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku
>ugotowanych ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię
>ziemniaki na obiad, to nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości.
>Czy jest jakaś przyprawa, która tym ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy
>smak?
Ziemniaki z porami
Składniki: ziemniaki i pory (tyle samo, w sumie 1kg), sól,
pieprz, ocet winny, łyżka mąki, ewentualnie odrobina
śmietany, mleka, oliwy bądź masła.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie
szerokiego garnka, zalewamy wodą. Pory myjemy, obieramy,
kroimy w plasterki i kładziemy na ziemniakach. Uwaga!: tylko
ziemniaki mają być zanurzone w wodzie, pory nie. Doprawiamy
solą i pieprzem, a następnie gotujemy na małym ogniu przez
około 35minut. Gdy będą miękkie rozbijamy tłuczkiem.
Doprawiamy rozpuszczoną w occie winnym mąką i ewentualnie
jedną lub dwiema łyżkami tłuszczu, śmietany bądź mleka. Na
końcu wymieszać.
Zwykle robie bez octu i maki, a daje i smietane i maslo.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 18:28:15
Temat: Re: Ziemniaki.
"Piegus" <n...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cpv009$38h$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku
> ugotowanych ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię
> ziemniaki na obiad, to nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości.
> Czy jest jakaś przyprawa, która tym ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy
> smak?
>
> --
> s.
Jak nie zapomne, to dodaje do gotowania ziemniakow troche kminku, lub
swiezego rozmarynu , (jezeli tak nazywa sie to ziele, ktore ma galazki w
takie igielki, nie choinka;-)). Po ugotowaniu ziemniakow rozmaryn oczywiscie
wyrzucam.
Ziemniaki maja taki przyjemny aromat, tez je podaje w calosci
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 20:12:52
Temat: Re: Ziemniaki.
> chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku
> ugotowanych ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię
> ziemniaki na obiad, to nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości.
> Czy jest jakaś przyprawa, która tym ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy
> smak?
Ja dodaje 1-2 ząbki czosnku i liści laurowych. Po ugotowaniu ziemniaków
wyjmuję je, a ziemniaki ugniatam. Mają o wiele lepszy smak i ładnie pachną:)
pzdr. Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 20:44:50
Temat: Re: Ziemniaki.Użytkownik Piegus napisał:
> Witam,
>
> chciałam zapytać czy ktoś z was zna sposób na polepszenie smaku
> ugotowanych ziemniaków? Chodzi mi o jakąś przyprawę. Jeśli akurat robię
> ziemniaki na obiad, to nigdy ich nie ugniatam, tylko podaję w całości.
> Czy jest jakaś przyprawa, która tym ziemniakom nada jakiś dobry, ciekawy
> smak?
>
Ja ostatnio zajadam sie ziemniakami ktore gotuje w osolonej wodzie.
Potem dodaje maslo, koperek suszony badz mrozony i zasłupiowy czosnek
granulowany. Mieszam to wszystko i zjadam z kefirem. Czasem jajko
sadzone do tego.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 21:17:34
Temat: Re: Ziemniaki.walkie! napisał(a):
> Czasem jajko
> sadzone do tego.
Zgadzam się. To jest baaardzo smaczne!
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 22:15:50
Temat: Re: Ziemniaki.
Le vendredi 17 décembre 2004 ŕ 18:55:19, vous écriviez :
> Ziemniaki z porami
> Zwykle robie bez octu i maki, a daje i smietane i maslo.
W tym wypadku porow tez wlasciwie nie potrzeba :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 22:28:37
Temat: Re: Ziemniaki.Ewa (siostra Ani) N. napisal(a):
>> Ziemniaki z porami
>
>> Zwykle robie bez octu i maki, a daje i smietane i maslo.
>
>W tym wypadku porow tez wlasciwie nie potrzeba :)
Idz precz ;--). Pory to podstawa.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-18 01:11:38
Temat: Re: Ziemniaki.walkie! wrote:
> zasłupiowy czosnek
> granulowany.
Jaki czosnek?
--
mojra
I hit the door, all the dudes hit the floor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |