« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-17 18:28:48
Temat: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!Ratujcie!!
Farsz już gotowy! Czy coś się da zrobić zeby ciasto zmiękło czy ond nowa
mnie czeka zabawa??
Dzięki
ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-17 18:39:42
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!> Ratujcie!!
> Farsz już gotowy! Czy coś się da zrobić zeby ciasto zmiękło czy ond nowa
> mnie czeka zabawa??
> Dzięki
> ola
Może dodaj do ciasta mleka lub wody i postaraj się wyrabiać je tak długo, aż
wchłonie płyn.
A jeśli nie poskutkuje podaję Ci sprawdzony przepis na ciasto pierogowe:
35 dkg maki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
Pozdrawiam
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 20:41:05
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!Użytkownik Barbara (Basiek) napisał:
>>Ratujcie!!
>>Farsz już gotowy! Czy coś się da zrobić zeby ciasto zmiękło czy ond nowa
>>mnie czeka zabawa??
>>Dzięki
>>ola
>
>
> Może dodaj do ciasta mleka lub wody i postaraj się wyrabiać je tak długo, aż
> wchłonie płyn.
>
> A jeśli nie poskutkuje podaję Ci sprawdzony przepis na ciasto pierogowe:
> 35 dkg maki
> 1/2 szklanki mleka
> 1 jajko
> sól
>
> Pozdrawiam
> Barbara.
>
>
>
Ja robilam z Twojego przepisu ciasto na pierogi. Pierwsze na oko i
dosypywalam maki, raz mleka dolewalam. I chcialam wyrobic w robocie
kuchennym.W koncu wyladowalo w smieciach.
Potem zrobilam recznie wg przepisu i ciasto pierwsza klasa :)
Wyszlo 48 uszek. Przygotowywuje sie na druga ture :)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 20:46:36
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!wloz ciasto do lodowki w torebce foliowej na godzinke (pol godzinki). Ale
mocno zawin ta torebke.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 21:17:01
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!
Użytkownik "Olka_KN" <o...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cpv8ma$oqr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ratujcie!!
> Farsz już gotowy! Czy co? się da zrobić zeby ciasto zmiękło czy ond nowa
> mnie czeka zabawa??
> Dzięki
> ola
Witam jestem tu pierwszy raz ale pomogę
Mam niezawodny przepis na ciasto na pierogi
Składniki
-woda
-bułka pszenna
-mąka sporo kolo 1 kg
Bułkę namoczyć w wodzie tak jak to kotletów mielonych, tylko troche dłużej,
aby skórka też nasiaknęła wodą.
Do drugiej miski wsypać 0,5 kg mąki (mniej więcej) i bułkę NIE ODDCISKAĆ Z
WODY!!!! czyli tyle ile bułka wody uniesie wrzucic do mąki i spokojnie
zagniatać, jak ciasto bedzie za lepkie, dosypać mąki, bez nerwów, na 100%
wyjdzie wspaniałe ciasto i mało tego nie będą się rozwalać podczas
gotowania.
Smacznego
Monika z Poznania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 22:02:46
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!Dnia Fri, 17 Dec 2004 22:17:01 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Monika*, w
wiadomości news:<news:cpviue$jt7$1@opal.icpnet.pl> zawarł, co następuje:
> Witam jestem tu pierwszy raz ale pomogę
> Mam niezawodny przepis na ciasto na pierogi
> Monika z Poznania
Twój przepis już tu był podawany :) Osobiście o to zadbałam :D
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 23:02:04
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!
Użytkownik "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> napisał w wiadomości
news:cpvg90$2egs$1@wroclaw.net.pl...
> Użytkownik Barbara (Basiek) napisał:
> >>Ratujcie!!
> >>Farsz już gotowy! Czy coś się da zrobić zeby ciasto zmiękło czy ond nowa
> >>mnie czeka zabawa??
> >>Dzięki
> >>ola
> >
> >
> > Może dodaj do ciasta mleka lub wody i postaraj się wyrabiać je tak
długo, aż
> > wchłonie płyn.
> >
> > A jeśli nie poskutkuje podaję Ci sprawdzony przepis na ciasto pierogowe:
> > 35 dkg maki
> > 1/2 szklanki mleka
> > 1 jajko
> > sól
> >
> > Pozdrawiam
> > Barbara.
> >
Bardzo przepraszam ale ciasto na pierogi robi sie BEZ jajka...bo twarde jest
potem..
mozna białko dac to po smazeniu takie fajne babelki na skórce sie
pojawiaja..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-18 08:09:41
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!> Ja robilam z Twojego przepisu ciasto na pierogi. Pierwsze na oko i
> dosypywalam maki, raz mleka dolewalam. I chcialam wyrobic w robocie
> kuchennym.W koncu wyladowalo w smieciach.
> Potem zrobilam recznie wg przepisu i ciasto pierwsza klasa :)
> Wyszlo 48 uszek. Przygotowywuje sie na druga ture :)
Cieszę się, że się udało. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam wyrabiać tego
ciasta w robocie kuchennym, no chyba, że mojego mężczyznę można nazwać
robotem kuchennym :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-18 17:28:37
Temat: Re: pomocy!! twarde ciasto na pierogi!!Użytkownik Marek W., sącząc kawkę, wyklepał:
> Bardzo przepraszam ale ciasto na pierogi robi sie BEZ jajka...bo twarde
> jest potem..
A to zależy. Moja babcia robi bez jajka, ja owszem, dodaję, a na dodatek
dodaję do ciasta nieco oleju i trochę mleka zamiast wody. Ja wiem, że to
nie ortodoksyjnie, ale ciastko w ogóle nie wychodzi twarde, jest spręzyste
i smakuje dobrze. Ortodoksyjnie powinna być chyba tylko woda i mąka,
prawda? A, pardon, jeszcze odrobina soli. Ja myślę, że to jest kwestia
wyrobienia ciasta. Nawet ciasto bez jajka, jeśli da się za mało wody, jest
za twarde.
> mozna białko dac to po smazeniu takie fajne babelki na skórce sie
> pojawiaja..
O, wypróbuję.
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |