« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-11-12 20:57:58
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?On 11/12/2017 8:27 PM, Trefniś wrote:
> Gdybyś jeszcze mógł objaśnić - czy na pewno myślisz o makaronie jako
> produkcie z mąki wody ew. jajek?
Tak. Jest lekko tłustawy jak gdyby był pokryty olejem.
> Czy o całej potrawie świetnie doprawionej (choćby sos), której częścią
> jest makaron?
Nie. Sam makaron. Coś jak spagetti bez pomidorów.
> Rozumiem, że makaron przypominał spaghetti
Tak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-11-12 20:58:48
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?W dniu 2017-11-12 o 20:04, Sebastian Biały pisze:
> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy
> + przyprawa.
Nie mogłeś zapytać sprzedawcy?
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-11-12 20:59:57
Temat: Re: azywa=3fOn 11/12/2017 8:29 PM, XL wrote:
>> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
>> przepisu?
> Nie mam szklanej kuli do fastfudów, bo ich nie jem (no, powiedzmy raz na
> rok się zdarzy), no a już te wschodnie, egzotyczne, to może ze dwa razy w
> życiu jadłam. Ale radę mam - może po prostu zapytaj, z czego to?
Pytałem. "No, makaron". Jestem pewny że o ta przyprawę chodzi bo reszta
zachowywała się podobnie do makaronu spagetti, np. nie wypełzało samo z
talerza.
> O nazwę też można po prostu spytać. Najwyżej nie powiedzą, ale niczym nie
> ryzykujesz.
"No, makaron". Niestety komunikacja z azjatą bywa ograniczona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-11-12 21:02:31
Temat: Re: azywa=3fOn 11/12/2017 8:47 PM, XL wrote:
> Coś mi się wydaje, że niechcący trafiłeś, bo to po prostu... domowy makaron
> :-)
Domowy makaron nie jest tak cudownie przyprawiony. Tam jest w nim cos w
postaci maluteńkich czarnych kropek które mam nadzieje nie są resztkami
wyskrobanymi z patelni z wczoraj. Jak mówie najbliżej mi do smaku "bami
goreng" z Lidla. Inne "Bami cośtam" z innych sklepów tak nie smakują.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-11-12 21:07:08
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?On 11/12/2017 8:44 PM, Trefniś wrote:
> Czy to jest "Dobre jadło" w M1:
Nie, to "Ha Long". Ale ponieważ wszelakich Longow wszędzie jak mrówków
przypuszczam że to nic nie da.
Istnieją menu w necie Ha Long ale jesli mają makaron to nazwany jest
makaron, czasem "smażony" i tyle. Mnie interesuje przyprawa i przepis
jesli wymaga czegoś specjalnego przy produkcji makaronu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-11-12 21:07:58
Temat: Re: azywa=3fW dniu .11.2017 o 20:59 Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> pisze:
> On 11/12/2017 8:29 PM, XL wrote:
>>> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie
>>> szukać
>>> przepisu?
>> Nie mam szklanej kuli do fastfudów, bo ich nie jem (no, powiedzmy raz na
>> rok się zdarzy), no a już te wschodnie, egzotyczne, to może ze dwa razy
>> w
>> życiu jadłam. Ale radę mam - może po prostu zapytaj, z czego to?
>
> Pytałem. "No, makaron". Jestem pewny że o ta przyprawę chodzi bo reszta
> zachowywała się podobnie do makaronu spagetti, np. nie wypełzało samo z
> talerza.
>
>> O nazwę też można po prostu spytać. Najwyżej nie powiedzą, ale niczym
>> nie
>> ryzykujesz.
>
> "No, makaron". Niestety komunikacja z azjatą bywa ograniczona.
Czyli raczej "Ha Long":
https://zakupywm1.pl/m1-czeladz/sklep/460/dla-niego/
ha-long
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-11-12 21:10:55
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?On 11/12/2017 8:57 PM, Sebastian Biały wrote:
>> Rozumiem, że makaron przypominał spaghetti
> Tak.
To dokładnie to:
https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipMzPlytpWGj
Yc11eoW6aXELDzwXoUTgQvsnYiRd=w600-k
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-11-12 21:41:41
Temat: Re: azywa=3fW dniu 2017-11-12 o 20:59, Sebastian Biały pisze:
> "No, makaron". Niestety komunikacja z azjatą bywa ograniczona.
Przypomniał mi się Stuhr z tym "kur-czak" ala szczur w chińskim barze. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-11-13 01:44:27
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?On 2017-11-12, Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> wrote:
> Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
> tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
> ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
>
> Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
> Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
> indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
> ja nie o tym.
>
> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
> przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
> przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
> zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
Z opisu wygląda mi, że może to byc Mee Goreng, czyli smażony, pikantny
makaron. Zasadniczo Malajskie danie.
Jeśli tak, to jest to najzwykleszy w świecie makaron a kolor zawdzięcza
głównie curry i sosowi sojowemu.
Wrzuć sobie Mee Goreng w google.
https://www.kcet.org/food/recipe-mee-goreng-malaysia
n-stir-fried-noodles
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-11-13 09:37:04
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?W dniu .11.2017 o 01:44 Marcin Debowski <a...@i...zoho.com> pisze:
> On 2017-11-12, Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> wrote:
>> Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
>> tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
>> ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
>>
>> Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
>> Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
>> indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
>> ja nie o tym.
>>
>> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
>> przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
>> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
>> przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
>> zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
>
> Z opisu wygląda mi, że może to byc Mee Goreng, czyli smażony, pikantny
> makaron. Zasadniczo Malajskie danie.
>
> Jeśli tak, to jest to najzwykleszy w świecie makaron a kolor zawdzięcza
> głównie curry i sosowi sojowemu.
>
> Wrzuć sobie Mee Goreng w google.
> https://www.kcet.org/food/recipe-mee-goreng-malaysia
n-stir-fried-noodles
Czyli na razie wiele wskazuje, że to makaron jajeczny z mąki pszennej.
Sos sojowy rzeczywiście może odpowiadać zarówno za kolor, jak i smak.
Poza tym w niektórych potrawach ten makaron, wstępnie podgotowany, jest
smażony z resztą ingrediencji. To również zmienia jego smak.
Jest prawie pewne, że makaron z M1 jest fabryczny...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |