Data: 2002-01-27 18:37:05
Temat: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.
W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.
Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.
Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.
Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie
Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett
|