Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa klopsikowa z pomidorkami
Date: Wed, 1 Aug 2001 08:51:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <9k8974$705$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996648996 7173 217.97.24.161 (1 Aug 2001 06:56:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Aug 2001 06:56:36 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60640
Ukryj nagłówki
Jak zwał tak zwał, ale zrobiłam wczoraj i była bardzo fajna.
A oto przepis, który podałam też apropos innego wątku:
ok. 20-30 dag mielonego mięska( ja zmieliłam sznycelek wieprzowy)
kabanosik (ja nie dałam, bo nie miałam pod ręką)
mała puszeczka kukurydzy (dałam 2/3 puszeczki)
cebula
pół papryki
garść makaronu
garść fasolki z puszki
parę pieczarek
3 duże pomidory
marchewka
płaska łyżka koncentratu pomidorowego (jak kto lubi)
ok. 3 łyżek mąki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
bazylia
Zagotować ok. litra, półtorej wody, wrzucić marchewke w kostkę i pomidory
bez skórki, pogotować z pół godziny i przetrzeć przez sito.
Zrobić klopsiki: mięsko wymieszać z małą wczesniej namoczoną i odciśnięta z
wody bułeczką i dać tyle bułki tartej, żeby można było zrobić małe kuleczki
+ sól i pieprz.
podsmażyć cebulkę i pokrojone pieczarki.
Przetarty wywar zagęścić mąką, dać płaską łychę jogurtu, wrzucić kulki z
mięcha i pieczary z cebulką i kukurydzę. Pogotować, dodać pokrojoną i
podsmażoną paprykę, fasolkę z puszki (nie podsmażać ;-)), makaron (jakieś
kolanka czy co), wrzucić pokrojonego w cienkie plasterki kabanosa i sypnąć
szczyptą suszonej .bazylii
No, i posolić sporo, popieprzyć, popapryczyć na słodko i ostro, dać troche
pieprzu cayenne albo szczyptę chili albo parę kropel tabasco.
Koniec.
Wkn
|