Data: 2006-02-19 20:29:02
Temat: Zupa śledziowa...
Od: "Mikołaj \"Feroz\" Kamiński" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie!
Od dłuższego czasu szukam przepisu na zupę rybną na śledziach,
i to nie świeżych, tylko matjasach. Pamiętam, że kiedyś
znajomy poczęstował mnie tym specjałem, ugotowanym na szybko
z matjasów, które akurat były w lodówce (kolega chwalił się,
że to jego specjalność zakładu, więc raczej nie było to danie
spontaniczne "na winie"). Niestety, kontakt nam się dawno urwał,
a ja mam ostatnio ochotę sobie takie coś przyrządzić.
Czy ktoś z Was zna może jakiś zbliżony przepis? A może
wyobrażacie sobie chociaż, jak to przyrządzić? Intuicja mówi,
żeby pokroić śledzie w paski grube na palec (tak było w tamtej
zupie) i ugotować... tylko w czym? W rosole? Wywarze z warzyw?
Może w dashi? No i pewnie trzeba by matjasy namoczyć przed
gotowaniem...
Pozdrawiam,
--
Mikołaj "Feroz" Kamiński h. Dąbrowa
http://terrafantastica.net
|