Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!lena.man.rzeszow.pl!not-for-mail
From: "Beata" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa z kurczecia z makaronem i grzybami
Date: Sat, 27 May 2000 16:12:00 -0400
Organization: Politechnika Rzeszowska
Lines: 31
Message-ID: <8gpa32$a23@lena.man.rzeszow.pl>
NNTP-Posting-Host: spc-isp-wsr-uas-03-2.sprint.ca
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4029.2901
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4029.2901
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28671
Ukryj nagłówki
1/2 l. bilionu z kury
200g makaronu chinskiego lub domowego
200g kurzych piersi
100g bambusa z puszki
4 grzyby aromatyczne
2-3 dymki
1 bialko
2 lyzki m. ziemniaczanej
1 lyzka sherry
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka oleju, 1 lyzeczka cukru, sol
Grzyby umyc, zalac letnia woda i odstawic na 15 min.
Nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 30 min.
Wyjac z wywaru odciac i odrzucic nozki, reszte pokroic
na paseczki.
W duzej ilosci wody ugotowac makaron, odcedzic i rozlozyc
do miseczek. Pedy bambusa pociac na paski, dymke umyc
i pokroic na kawalki dl. 2,5 cm.
Zdjac skore z kurzych piersi. Ostrym nozem pokroic
mieso na cienkie plastry a nastepnie wymieszac z bialkiem,
sola i m. ziemniaczana.
Na glebokiej patelni rozgrzac olej, smazyc kawalki kury,
bambusa i dymke przez 2 min. Wyjac i osaczyc z tluszczu.
Zagotowac bulion, dodac sherry, sos sojowy, grzyby,
bambus, dymke, kure, sol i cukier. Jeszcze raz zagotowac.
Goraca zupe wlac do miseczek z makaronem.
Smacznego.
Beata
|