Data: 2005-02-09 10:57:20
Temat: Zupa z pomarańczy
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Znalezione w sieci:
Zupa pomarańczowa (przepis z roku 1929)
6 - 8 pomarańcz
1 - 2 cytryny
5 gruszek
4 żółtka
woda gotowana
cukier
Gruszki ugotować, przetrzeć; wycisnąć sok z 6 pomarańcz i z cytryny,
dodać odpowiednią
ilość przegotowanej wody, zagrzać - nie zagotowując. Żółtka ubić z
cukrem, wlać do nich
gorący sok pomarańczowy i wymieszać z marmoladą z gruszek. Dwie
pomarańcze pokrajać
na plasterki i przed podaniem rzucić do zupy; jeść z piernikiem lub
biszkoptem - gorącą lub
oziębioną.
www.wsipnet.pl/czasopisma/download.php?aid=1223
--
Pozdrawiam, Jerzy
|