Data: 2003-06-25 15:59:42
Temat: a na koniec slodki ryzyk
Od: "roberte" <t...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
KHIR - RYŻ NA SŁODKO
3 l tłustego mleka
50 g ryżu, najlepiej basmati
100 g cukru
1 opak. cukru waniliowego
szczypta szafranu
Ryż umyj i odsącz na sitku.
W dużym garnku , co najmniej 5-litrowym, o grubym dnie zagotuj pół szklanki
wody, dolej mleko i zagotuj je. Jest to dobry sposób na to, aby mleko się
nie przypaliło, gdy będzie gotowało się przez długi czas. Kiedy mleko
zagotuje się, zmniejsz ogień tak, aby bezustannie wrzało, ale żeby nie
kipiało. Od czasu do czasu mieszaj.
Bardzo uważaj, aby nie przypalić mleka! Jeżeli Ci się to jednak przytrafi,
natychmiast przelej je do czystego garnka i gotuj dalej, jeżeli nie
przesiąkło zapachem spalenizny.
Po 20 minutach do gotującego mleka wrzuć ryż i szafran. Nie przestając
mieszać, gotuj ryż 20 minut. W tym czasie objętość mleka powinna zmniejszyć
się o 1/3, a ziarenka ryżu powinny podnieść się i przy mieszaniu wirować
razem z mlekiem.
Teraz dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj ryż jeszcze 7 minut.
Zdejmij garnek z ognia i pozwól khirowi wystygnąć. Kiedy będzie już chłodny,
wlej go do pucharków deserowych i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.
|