| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-11 10:55:55
Temat: barwniki do potrawAhoj,
Wychyle sie z takim niesmialym pytankiem, czy ktos wie, gdzie w
Warszawie mozna kupic barwniki do potraw?
Probowalam wykorzystac do barwienia rozne rzeczy spozywcze, ale
zmieniaja smak potrawy, probowalam tez zabarwiac np kremy flamastrami do
zdobienia potraw, ale niestety sluza do czego innego, wiec nie dosc, ze
kolor jest dosc wyblakly to jeszcze tylko jeden z czterech... (zolty,
czerwony, zielony i... nie pamietam jaki bylo czwarty, a moze byly tylko
trzy?) A mi sie marzy tort z fioletowa polewa......
A moze ktos wie jak uzyskac jadalny kolor niebieski? Albo fioletowy? :)
(tez mam na mysli polewy do ciast)
--
Biały jest wszędzie
A czarny niech będzie
Czerwony jest cienki jak włos
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-12 17:48:32
Temat: Re: barwniki do potrawIn article <3...@e...pw.edu.pl>, Wilczyca wrote:
>Ahoj,
>
>Wychyle sie z takim niesmialym pytankiem, czy ktos wie, gdzie w
>Warszawie mozna kupic barwniki do potraw?
>Probowalam wykorzystac do barwienia rozne rzeczy spozywcze, ale
>zmieniaja smak potrawy, probowalam tez zabarwiac np kremy flamastrami do
>zdobienia potraw, ale niestety sluza do czego innego, wiec nie dosc, ze
>kolor jest dosc wyblakly to jeszcze tylko jeden z czterech... (zolty,
>czerwony, zielony i... nie pamietam jaki bylo czwarty, a moze byly tylko
>trzy?) A mi sie marzy tort z fioletowa polewa......
>
>A moze ktos wie jak uzyskac jadalny kolor niebieski? Albo fioletowy? :)
>(tez mam na mysli polewy do ciast)
>
Ja swojego czasu robiłam na moje urodziny tort z kremem jagodowym.
Wyszedł pięknie, kolorek miał zbliżony do kolorku denaturatu. Cały
torcik wysmarowany na fioletowo, a na wierzchu galaretka z owoców
leśnych w środku jagody. Wszyskim bardzo smakowało.
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-14 15:50:37
Temat: Re: barwniki do potrawIwona Konieczny wrote:
> Ja swojego czasu robiłam na moje urodziny tort z kremem jagodowym.
> Wyszedł pięknie, kolorek miał zbliżony do kolorku denaturatu. Cały
> torcik wysmarowany na fioletowo, a na wierzchu galaretka z owoców
> leśnych w środku jagody. Wszyskim bardzo smakowało.
>
> Pozdrawiam
> Iwona
A jak zrobilas krem jagodowy?
Wilczyca
--
Biały jest wszędzie
A czarny niech będzie
Czerwony jest cienki jak włos
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 13:28:11
Temat: Re: barwniki do potrawIn article <3...@e...pw.edu.pl>, Wilczyca wrote:
>
>A jak zrobilas krem jagodowy?
>
>Wilczyca
>
Ugotować budyń waniliowy lub śmietankowy w połowie mleka z przepisu na
opakowaniu. Ostudzić. Kostkę masła, miękką (najlepiej 250 g czasami
jeszcze gdzieś można dostać, a jak nie to 200 wystarcza), masło nie może
być prosto z lodówki, margaryny nie polecam. Następnie miksując masło
dodawać po łyżce budyń tak aż uzyska się gładką masę (uwaga jak
składniki nie mają tej samej temperatury to krem może się zważyć).
Tego używam jako podstawy. Do kremu jagodowego dodałam zmiksowane na
papkę jagody, niestety na oko więc trudno powiedzieć ile, ale niewielka
ich ilość daje już niesamowite efekty kolorystyczne. Należy uważać aby
nie przesadzić.
Następnie posmarować biszkopt i do lodówki.
Jak ktoś nie lubi takiego typu kremu, polecam coś w stylu ptasiego
mleczka. Śmietana 18% ok. 375 ml, do tego wmiksować śnieżkę, następnie
dodawać po łyżce wystudzoną galaretkę (rozpuszczoną w szklance wody), no
i na koniec zmiksowane jagody. Tu na odmianę śmietana i jagody powinny
być z lodówki, wtedy szybciej się to ścina. Następnie wylać na biszkopt
i do lodówki, boków się tym raczej nie posmaruje. Na to jagody i kolejna
galaretka.
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 08:28:49
Temat: Re: PTASIE MLECZKOIwona Konieczny wrote:
>
> [...]
> Jak ktoś nie lubi takiego typu kremu, polecam coś w stylu ptasiego
> mleczka.
> [...]
> Pozdrawiam
>
> Iwona
Dzieki :)
To od razu mam pytanie do wszystkich - jak zrobic takie PRAWDZIWE (i
waniliowe) ptasie mleczko, nie z galaretka, tylko z zelatyna? Mialam kiedys
przepis i niestety gdzies go posialam. :(((
A jesli pytanie bylo, to prosze, nie psioczcie (:>), tylko podajcie chociaz
miesiac i rok, zebym mogla sobie sprawdzic w archiwum :)
Pa,
Wilczyca
--
Biały jest wszędzie
A czarny niech będzie
Czerwony jest cienki jak włos
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 08:45:18
Temat: Re: PTASIE MLECZKOWilczyca wrote:
> Iwona Konieczny wrote:
>
> >
> > [...]
> > Jak ktoś nie lubi takiego typu kremu, polecam coś w stylu ptasiego
> > mleczka.
> > [...]
> > Pozdrawiam
> >
> > Iwona
>
> Dzieki :)
> To od razu mam pytanie do wszystkich - jak zrobic takie PRAWDZIWE (i
> waniliowe) ptasie mleczko, nie z galaretka, tylko z zelatyna? Mialam kiedys
> przepis i niestety gdzies go posialam. :(((
>
> A jesli pytanie bylo, to prosze, nie psioczcie (:>), tylko podajcie chociaz
> miesiac i rok, zebym mogla sobie sprawdzic w archiwum :)
>
> Pa,
> Wilczyca
>
> --
>
> Biały jest wszędzie
> A czarny niech będzie
> Czerwony jest cienki jak włos
>
> --
> Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
> http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
Wiecie co?
W www.kuchnia3.miasto.pl znalazlam kilka przepisow i musze zweryfikowac to o co
Was prosze.
Poszukuje przepisu bez galaretki w ogole, (bo znalazly sie tam przepisy i z
galaretka i z zelatyna), a takze ze smietana... Jestem na 80% pewna, ze w
przepisie, ktory mialam kiedys, podstawa ptasiego mleczka byla ubita smietana,
a nie bialka....
Z gory dzieki,
Pa,
Wilczyca
--
Poczatki mojej strony - http://www.wilczyca.prv.pl
Moja stronka o The Sims - http://www.simstronka.prv.pl
A tu bedzie w przyszlosci stronka o Ostrodzie - http://www.ostroda.prv.pl
Biały jest wszędzie
A czarny niech będzie
Czerwony jest cienki jak włos
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 20:49:55
Temat: Re: PTASIE MLECZKO"Dariusz K. Ladziak" wrote:
> On 17 Oct 00 08:28:49 GMT, P...@e...pw.edu.pl (Wilczyca)
> wrote:
>
> >To od razu mam pytanie do wszystkich - jak zrobic takie PRAWDZIWE (i
> >waniliowe) ptasie mleczko, nie z galaretka, tylko z zelatyna? Mialam kiedys
> >przepis i niestety gdzies go posialam. :(((
>
> Jesli mialas przepis na "prawdziwe ptasie mleczko z zelatyna" to nie
> mialas przepisu na prawdziwe ptasie mleczko...
> Ptasie mleczko NIE ZAWIERA ZELATYNY!!!
> Srodkiem zelujacym w ptasim mleczku jest wylacznie agar-agar czyli
> pektyny uzyskiwane z pewnych wodorostow. Z zelatyna to tanie
> podroby...
>
> --
> Darek
Ok, a mozesz podac przepis? :)
No i gdzie zdobyc agar-agar....?
Wilczyca
--
Biały jest wszędzie
A czarny niech będzie
Czerwony jest cienki jak włos
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-18 15:21:47
Temat: Re: PTASIE MLECZKOOn 17 Oct 00 08:28:49 GMT, P...@e...pw.edu.pl (Wilczyca)
wrote:
>To od razu mam pytanie do wszystkich - jak zrobic takie PRAWDZIWE (i
>waniliowe) ptasie mleczko, nie z galaretka, tylko z zelatyna? Mialam kiedys
>przepis i niestety gdzies go posialam. :(((
Jesli mialas przepis na "prawdziwe ptasie mleczko z zelatyna" to nie
mialas przepisu na prawdziwe ptasie mleczko...
Ptasie mleczko NIE ZAWIERA ZELATYNY!!!
Srodkiem zelujacym w ptasim mleczku jest wylacznie agar-agar czyli
pektyny uzyskiwane z pewnych wodorostow. Z zelatyna to tanie
podroby...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-29 22:46:45
Temat: Re: PTASIE MLECZKO
Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup d
yskusyjnych napisał:3...@n...tpi.pl...
[...]
> Srodkiem zelujacym w ptasim mleczku jest wylacznie agar-agar czyli pektyny
Agar to polisacharyd składający się z agarozy (70%) i agaropektyny (30%);
> uzyskiwane z pewnych wodorostow. [...]
... jest to składnik ścian komórkowych wielu krasnorostów z rodzin Gelidium,
Gracilaria, Pterocladia i Ahnfeltia, obficie występujących w zachodnich
rejonach Oceanu Spokojnego, Oceanie Indyjskim oraz w Morzu Japońskim i Morzu
Chińskim.
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 14:35:52
Temat: Odp: PTASIE MLECZKO i agar agar
Użytkownik Wilczyca <P...@e...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@e...pw.edu.pl...
> "Dariusz K. Ladziak" wrote:
>
> > On 17 Oct 00 08:28:49 GMT, P...@e...pw.edu.pl (Wilczyca)
> > wrote:
> >
> > >To od razu mam pytanie do wszystkich - jak zrobic takie PRAWDZIWE (i
> > >waniliowe) ptasie mleczko, nie z galaretka, tylko z zelatyna? Mialam
kiedys
> > >przepis i niestety gdzies go posialam. :(((
> >
> > Jesli mialas przepis na "prawdziwe ptasie mleczko z zelatyna" to nie
> > mialas przepisu na prawdziwe ptasie mleczko...
> > Ptasie mleczko NIE ZAWIERA ZELATYNY!!!
> > Srodkiem zelujacym w ptasim mleczku jest wylacznie agar-agar czyli
> > pektyny uzyskiwane z pewnych wodorostow. Z zelatyna to tanie
> > podroby...
> >
> > --
> > Darek
>
> Ok, a mozesz podac przepis? :)
> No i gdzie zdobyc agar-agar....?
>
> Wilczyca
Agar agar kupuję w sklepie "Zdrowa żywność"
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |