« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-10 10:24:47
Temat: fasola po meksykanskuFASOLA PO MEKSYKAŃSKU
-po 200g fasoli czerwonej i czarnej
-3 cebule
-1 puszka pomidorów (850ml)
-łyżeczka masła
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 papryki chili
-sól, pieprz, słodka papryka, sok z cytryny
-1 kostka rosołu
-1 bułka
-1 jajko
-300g mięsa mielonego
-2 łyżki oleju
-ząbek czosnku
-1 por
-400g ziemniaków
-6 łyżek kwaśnej śmietany
-natka pietruszki
Fasolę zalać wodą, odstawić na noc. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Pomidory
rozdrobnić w zalewie,
dodać do cebuli razem z fasolą i wodą w której się moczyła. Wymieszać z koncentratem,
papryczkami chili i
słodką papryką. Gotować godzinę na małym ogniu. Doprawić kostką rosołu.
Bułkę namoczyć, odcisnąć, zagnieść z posiekanym czosnkiem, mięsem i jajkiem. Doprawić
solą i pieprzem.
Z masy uformować klopsiki, podsmażyć je na oleju.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na tym samym oleju
(10min). Por pokroić w
krążki, dodać do ziemniaków smażyć 3min. Dodać fasolę i klopsiki, doprawić solą,
pieprzem i sokiem z
cytryny. Wymieszać ze śmietaną, ozdobić natką.
super-polecam i proszę o odpowiedz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-13 09:25:13
Temat: Re: fasola po meksykansku
Napewno sproboje - lubie mex
Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze pewien
niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
Pozdr...
Michal Demczuk
vel TDMczuk
Czerwony TDM
Wawa, SMP
GG#70356
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 09:41:10
Temat: Re: fasola po meksykanskuUżytkownik Michał Demczuk <M...@n...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
> charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze
pewien
> niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
Pewnie Glutamian Sodowy ;) he, he, heh...
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-14 11:27:11
Temat: Re: fasola po meksykansku
Michał Demczuk <M...@n...com.pl> wrote in message
news:39e6d4d0@news.vogel.pl...
>
> Napewno sproboje - lubie mex
> Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
> charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze
pewien
> niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
>
To kolendra. Moze warto by nia zastapic natke piertruszki (wyglada podobnie)
w powyzszym przepisie i powinno smakowac "meksykansko".
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-15 20:03:49
Temat: Re: fasola po meksykansku
Witold Szczechura wrote in message <8s9g5f$rt$1@news.nuri.net>...
>
>Michał Demczuk <M...@n...com.pl> wrote in message
>news:39e6d4d0@news.vogel.pl...
>>
>> Napewno sproboje - lubie mex
>> Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
>> charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze
>pewien
>> niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
>>
>
>To kolendra. Moze warto by nia zastapic natke piertruszki (wyglada
podobnie)
>w powyzszym przepisie i powinno smakowac "meksykansko".
>
>Beata
>
Nazywa sie to cilantrio albo innaczej pietruszka chinska a z normalna natka
pietruszki oprocz wygladu, nie ma nic wspolnego
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 05:28:02
Temat: Re: fasola po meksykansku
> >> Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
> >> charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze
> >pewien
> >> niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
> >>
> >
> >To kolendra. Moze warto by nia zastapic natke piertruszki (wyglada
> podobnie)
> >w powyzszym przepisie i powinno smakowac "meksykansko".
> >
> >Beata
> >
> Nazywa sie to cilantrio albo innaczej pietruszka chinska a z normalna
natka
> pietruszki oprocz wygladu, nie ma nic wspolnego
> F.
Cilantro to inaczej trawa cytrynowa (lemon grass), zastosowanie znajduje
raczej w kuchni azjatyckiej i pietruszki wygladem w zaden sposob nie
przypomina. Odnosnie kuchni meksykanskiej bede sie dalej upierac przy
kolendrze (coriander po angielsku), ktora i owszem smak ma lekko cytrynowy.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 05:28:17
Temat: Re: fasola po meksykansku
> >> Mam natomiast pytanie: nie zauwazylem w tym przepisie zadnej
> >> charakterystycznej przyprawy (oprocz chili), a wiem, ze mex ma zawsze
> >pewien
> >> niepowtarzalny smak ktory zawdziecza pewnie jakiejs przyprawie. Jakiej?
> >>
> >
> >To kolendra. Moze warto by nia zastapic natke piertruszki (wyglada
> podobnie)
> >w powyzszym przepisie i powinno smakowac "meksykansko".
> >
> >Beata
> >
> Nazywa sie to cilantrio albo innaczej pietruszka chinska a z normalna
natka
> pietruszki oprocz wygladu, nie ma nic wspolnego
> F.
Cilantro to inaczej trawa cytrynowa (lemon grass), zastosowanie znajduje
raczej w kuchni azjatyckiej i pietruszki wygladem w zaden sposob nie
przypomina. Odnosnie kuchni meksykanskiej bede sie dalej upierac przy
kolendrze (coriander po angielsku), ktora i owszem smak ma lekko cytrynowy.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 12:21:19
Temat: Re: fasola po meksykansku
Witold Szczechura wrote in message <8se3tc$ofp$1@news.nuri.net>...
>Cilantro to inaczej trawa cytrynowa (lemon grass), zastosowanie znajduje
>raczej w kuchni azjatyckiej i pietruszki wygladem w zaden sposob nie
>przypomina. Odnosnie kuchni meksykanskiej bede sie dalej upierac przy
>kolendrze (coriander po angielsku), ktora i owszem smak ma lekko cytrynowy.
>
>Beata
Cilantro to nie jest lemon grass - to amerykanska nazwa kolendry.
Nac kolendry wygladem (ale nie smakiem) przypomina nac pietruszki.
Natomiast lemon grass - rzeczywiscie w niczym nie przypomina pietruszki
wyglda raczej jak grube zdzblo / lodyga trawy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 01:16:55
Temat: Re: fasola po meksykansku
emc wrote in message <8sertf$8js$2@news7.svr.pol.co.uk>...
>
>Witold Szczechura wrote in message <8se3tc$ofp$1@news.nuri.net>...
>
>>Cilantro to inaczej trawa cytrynowa (lemon grass), zastosowanie znajduje
>>raczej w kuchni azjatyckiej i pietruszki wygladem w zaden sposob nie
>>przypomina. Odnosnie kuchni meksykanskiej bede sie dalej upierac przy
>>kolendrze (coriander po angielsku), ktora i owszem smak ma lekko
cytrynowy.
>>
>>Beata
>
>Ty sie upierasz a ja to kupuje w markiecie..... Cilantrio wyglada jak
pietruszka, ma tylko inny, specyficzny, orzezwiajacy smak.
F.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 09:24:42
Temat: Re: fasola po meksykansku
> >Ty sie upierasz a ja to kupuje w markiecie..... Cilantrio wyglada jak
> pietruszka, ma tylko inny, specyficzny, orzezwiajacy smak.
> F.
Coz, F. wyglada na to, ze oboje mielismy racje lub jak wolisz oboje jej nie
mielismy :-) Zweryfikowalam swoje wiadomosci (dzieki Ewie i madrym ksiazkom)
i faktycznie blednie przypisywalam nazwe "cilantro" trawie cytrynowej (musze
dojsc skad mi sie to wzielo). Teraz juz wiem, ze kolendra (Coriandrum
sativum) = cilantro = charakterystyczny smak kuchni meksykanskiej. Tobie tez
sie ta wiedza przyda, gdybys zechcial kupowac cilantro w Starym Kraju.
Pozdrowienia :-)
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |