| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-04 11:26:59
Temat: bigosWitam!!!
Mam prosbe.
czy znacie jakis nietypowy,ciekawy przepis na bigos.
Bartek j...@p...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-04 12:57:22
Temat: Re: bigos
bartek napisał(a):
> Witam!!!
>
> Mam prosbe.
> czy znacie jakis nietypowy,ciekawy przepis na bigos.
>
> Bartek j...@p...com
Jeśli mam być szczera, to wzdragałabym się przed bigosem "nietypowym",
IMO jego zaletą jest to, że jest właśnie taki typowy - kapucha, mięcha,
tłustości, odpowiednie przyprawy...
A poza tym ktoś tu kiedyś słusznie napisał, że co dom, to bigos, bo
każda gospodyni ma jakiś swój sposób przyrządzania tej potrawy i na
dobrą sprawę nie ma dwóch identycznych bigosów. Ja powiedziałabym nawet,
że nie ma dwóch identyczynch bigosów nawet w jednej kuchni, w jednym
domu. Zawsze mogą być ciut inne proporcje, inny smak kiełbasy niż
poprzednio itd., itp.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 14:08:37
Temat: Re: bigos> domu. Zawsze mogą być ciut inne proporcje, inny smak kiełbasy niż
> poprzednio itd., itp.
>
> Joanna
>
Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
poslac.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-05 09:21:17
Temat: Re: bigosPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> poslac.
>
> Przemyslaw Koziarski
Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
podawana odgrzana.
Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 02:36:25
Temat: Re: bigosJesli potrzebujesz przepisu na bigos to moge Ci podac prawie stuletni,
ale ja nigdy sie nie trzymam sztywno przepisow, tylko ogolna idea.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 04:27:45
Temat: Re: bigos
Wladyslaw wrote:
> Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> >
> > Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> > W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> > chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> > Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> > poslac.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
> niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
> nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
> kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
> Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
> smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
> zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
> podawana odgrzana.
> Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
> oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
> zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
> To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
> wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
>
> Wladyslaw
Oczywiscie, ze sie wywodzi, tyle, ze zabojady zle przetlumaczyli przepis.
F.
PS....przeciez i Ameryke odkryl nie Kolumb a Jan z Kolna....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 13:41:49
Temat: Re: bigos>
> Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
> niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
> nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
> kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
> Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
> smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
> zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
> podawana odgrzana.
> Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
> oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
> zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
> To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
> wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
>
> Wladyslaw
Z tego, co wyczytalem wynika, ze istota tego dania polega glownie na
gotowaniu kapusty z winem. Przepis, ktory podalem (polecam Ci sprobowanie)
pochodzi z BonAppetit. Robilem to kilka razy i wynik byl naprawde bardzo
dobry. Udalo mi sie dobrac nasze kiekbaski, zapewne alzackie sa lepsze, ale
coz. O kiszce nie bylo tam mowy, za to byla golonka - ta sie chyba nie rozni
mocno. Natomiast co do podawania w kawalkach czy w calosci - widzialem rozne
przepisy, w jednych kielbaski sa cale, w innych krojone. Ja kroilem na 2cm
kawalki. Jakby nie patrzec, sprobowac warto. Wielu dan nie zrobimy dokladnie
tak, jak smakuja w oryginale, bo brak pewnych skladnikow :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-07 09:09:09
Temat: Re: bigosWladyslaw <w...@t...com.pl> wrote:
> Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
> niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
> nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
> kielbaski w calosci.
Racja. Do tego jeszcze kapustę gotuje się krótko w białym winie,
oczywiście w alzackim.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |