Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!howland.erols.net!newscon04-e
xt.news.prodigy.com.MISMATCH!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.c
om!prodigy.com!not-for-mail
From: af <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigos
Date: Sat, 05 Feb 2000 20:27:45 -0800
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 36
Message-ID: <3...@p...net>
References: <3...@s...net.pl> <3...@j...krakow.pl>
<87emhk$g7u$1@sunsite.icm.edu.pl> <20000205102008235362@[192.168.0.11]>
NNTP-Posting-Host: shokb904-13.splitrock.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 949811306 4504157 209.253.231.13 (6 Feb 2000
04:28:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 6 Feb 2000 04:28:26 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.02 [en]C-DIAL (Win95; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22480
Ukryj nagłówki
Wladyslaw wrote:
> Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> >
> > Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> > W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> > chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> > Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> > poslac.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
> niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
> nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
> kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
> Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
> smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
> zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
> podawana odgrzana.
> Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
> oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
> zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
> To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
> wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
>
> Wladyslaw
Oczywiscie, ze sie wywodzi, tyle, ze zabojady zle przetlumaczyli przepis.
F.
PS....przeciez i Ameryke odkryl nie Kolumb a Jan z Kolna....
|